Helyi hírek 2021. november 26. 09:00

Online fórumot tartott a Veled a Városunkért Egyesület

Online fórumot tartott a Veled a Városunkért Egyesület
Lakossági fórumot tartottak november 24-én, szerdán 18 órakor a Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati képviselői. Németi Hajnalka, Kollár László, Kis-Szeniczey Kálmán és Horváth Tamás a járványhelyzetre tekintettel online formában számoltak be az idén végzett munkájukról, és várták az érdeklődő lakosok bejelentkezését is. A lehetőséggel azonban – vélhetően a szokatlan forma miatt is – kevesen éltek.

Borítókép: archív

Kollár László
arról számolt be, hogy egyebek mellett a csapadékvízszikkasztó-árkokkal kapcsolatban keresték meg a lakosok. Mint elmondta, sok esetben a betemetett árkok miatt a szilárd burkolattal rendelkező úttestre van kivezetve az esővíz, ami esetenként udvarokat önt el és épületeket veszélyeztet. A probléma megoldására a városüzemeltetési bizottság ülésén is javaslatot kért a képviselő, és ezúton is felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű problémákat jelezzék neki, dr. Füstös Magdolna aljegyző asszonynak, vagy Sipos Róbertnek, az önkormányzat városüzemeltetési és közterület-felügyeleti csoport munkatársának, és próbálnak megoldást találni. Kollár László a karbantartások fontosságát hangsúlyozta ez ügyben, továbbá a külterületi utak és az épületek vonatkozásában is. Együttgondolkodást kért továbbá a javaslatára elindított orvosképző ösztöndíj esetleges kiterjesztésére, illetve vonzóbbá tételére az orvostanhallgatók körében.


Horváth Tamás a gazdasági bizottság tagjaként elsősorban pénzügyi és gazdasági kérdésekről beszélt. Elmondta: mint minden évben, idén decemberben is beadja képviselőcsoportjuk a következő évre vonatkozó javaslataikat. Kiemelt téma a lakótelepen megszüntetett orvosi rendelő mielőbbi pótlása, a Molnártelepi bekötőút felújítása és a meglévő kerékpárutak felújítása, illetve újak építése. A képviselő szerint ennek kiemelt jelentősége van a város közigazgatási területén belül és azon túl is úgy turisztikai, mint általános közlekedési szempontból. Szerinte ez ügyben több forrásért kellene lobbizni. A szociális bérlakások állagmegóvására és fejlesztésére több forrást szánna a képviselő, az ügyintézésben pedig a rugalmasság és az emberséges eljárás fontosságára hívta fel a figyelmet. Horváth Tamás szerint a jövő évi költségvetés megalkotásakor komoly kihívásokkal néz szembe az önkormányzat, többek között a minimálbér megemelése miatt. Hozzátette: a magasan képzett önkormányzati munkatársak pillanatnyilag nagyon alul vannak fizetve, főleg egy kormányzati alkalmazotthoz képest. Kiemelte a távfűtést végző önkormányzati cég helyzetét is, amely az energiaárak drasztikus emelkedése miatt megítélése szerint komoly likviditási nehézségek elé néz kormányzati segítség nélkül. A képviselő hiányérzetét fejezte ki, amiért Petőfi Sándor születésének közelgő 200 éves évfordulójának megünneplésében még nem látja Kiskunfélegyháza szerepét, tervezett programjait.

Németi Hajnalka emlékeztetett arra, hogy február 1-je óta képviselő, amikor a kompenzációs listán bejutott, és egészségügyi okok miatt lemondott Nagy Lajos helyét töltötte be. Azóta többek között a közvilágítással kapcsolatban tolmácsolt lakossági kérést az önkormányzat felé, közbenjárására zöldnövények kerültek a lakótelepi kutyafuttatóhoz, jelenleg pedig a rászoruló családok számára szervezett gyűjtésben vesz részt: tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket várnak a felajánlóktól. Mint elmondta, ő maga december havi illetményét e célra ajánlja föl.

Kis-Szeniczey Kálmán főleg „zöldkérdésekben” hallatta hangját az elmúlt időszakban is. Mint felidézte: a fásítási, véderdő telepítési program mellett javaslatot tett arra is, hogy minden megszületett gyermek után ültessen fát a város, és azt valamilyen közösségi formában gondozza. Ezek a javaslatok azonban nem kapták meg a többségi támogatást. A Csanyi úton és a Mártírok útján azonban – részben az ő jelzései nyomán – megfelelő lépések történtek a fakivágások, pótlások ügyében. A képviselő a zöldfelület-gazdálkodással, hulladékszállítással, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos folyamatos lakossági panaszok kapcsán hosszú távon azt javasolja, hogy a város maga oldja meg az elszállítást. Ehhez azonban – tette hozzá – pályázati forrásokat kell szerezni. Kis-Szeniczey Kálmán a megoldandó kérdések között szóba hozta a városban elszaporodott vadgalambok ügyét, és a Kiskunfélegyházán tapasztalható, kedvezőtlen közlekedési jelenségek kezelését. Ennek érdekében többek között forgalomszámlálást és zajszintmérést szorgalmazott például a Kossuth utcán és a Bercsényi utcán.

A fórum végén Horváth Tamás tolmácsolta a képviselőcsoport köszönetét és háláját a félegyházi egészségügyben és szociális szférában dolgozóknak azért az áldozatos munkáért, amit a járványban tanúsítanak.


T. T.
       

Kövessen minket a Facebookon is!