Kultúra 2021. november 26. 16:00

Elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas szobrászművész

Elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas szobrászművész
Életének 80. esztendejében, türelemmel viselt, hosszú betegség után, november 26-án a kecskeméti kórházban elhunyt Pálfy Gusztáv Munkácsy-díjas és megyei Príma díjas szobrászművész, számos magas állami elismerés, köztük a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa.

Pálfy Gusztáv 1942. március 28-án született Kiskunfélegyházán.  Gyermekkorának meghatározó éveit szeretett szülővárosában töltötte, és egész életében következetesen és hűségesen félegyházinak tekintette magát. A Képző – és Iparművészeti Gimnáziumban Somogyi József volt a mestere. A Képzőművészeti Főiskolán Pátzay Pál osztályába járt, de valódi mestereinek inkább Somogyi Józsefet és Barcsay Jenőt tekintette – írta a hiros.hu.

A diplomaszerzés évétől, 1969-től tagja volt a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának, 1977-től a Képző- és Iparművészek Szövetségének, a rendszerváltozást követően pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Indulásától kezdve műfaja meghatározó szereplőjének számított. 1970 óta élt Kecskeméten, a szobrászatnak több ágát művelve. 1971-től tartják számon kiállító művészként.

Pályafutása során körülbelül 600 önálló művet alkotott. Sikeres volt a portré és a dombormű műfajában, de igazán kiemelkedőt a kisplasztikáival alkotott, amelyeket 1983-ban létesített kisgalériájában tárt a közönség elé. Nagyméretű és hatásos köztéri munkák kötődnek a nevéhez. Nagyon korán megjelent munkáiban a természeti értékekért való aggodalom, a környezettudatos élet fontosságának felismerése.

Számos meghatározó erejű művet hozott létre ebben a témakörben. Műveit mintegy 150 alkalommal mutatta be kiállításokon, többnyire egybehangzó szakmai és közönségsikerrel. 2012-ben jelentette meg az életútját összegző, saját maga írt kötetet, amelyben minden fontos gondolatát kifejtette a plasztikáról, számos reflexiót közölt a hazai művészeti közállapotokról, és benne a saját léthelyzetéről. Az elmúlt évben elnyert Munkácsy Mihály díj méltó megkoronázása egy értékekben gazdag és következetes életútnak

Bár az utóbbi években már csak keveset alkotott, gondolatainak erejét és a keze nyomát egyaránt itt hagyta közöttünk. Személyében a város és a megye meghatározó fontosságú alkotó művésze távozott közülünk. 

Emlékét Kiskunfélegyháza és Kecskemét is kegyelettel megőrzi.
          

Kövessen minket a Facebookon is!