Helyi hírek 2021. november 30. 16:00

Közgések sikere

Képgaléria
Közgések sikere
Iskolánk jelenleg 12/C osztályos tanulói (Sipos-Szabó Amanda, Mile Réka, Hunyadi Kitti, Székely Nikolett) már évek óta résztvevői az országos és helyi gyors- és gépíró, szövegszerkesztő versenyeknek, így például a Teöreök Aladár tanulói versenynek. Ezúttal a november 6-án megrendezett dr. Kalotay Kálmán országos gyorsíró-, gépíró és szövegszerkesztő valamint beszédíró emlékversenyen vettünk részt.

Nagyon örülünk annak, hogy tanítványaink akkor is szívesen képviselték iskolánkat, amikor nem volt jelenléti oktatás. Online tartottuk a kapcsolatot, és tanári útmutatással ugyan, mégis önállóan, otthonukban kellett pl. a versenyprogramot telepíteni, felkészülni. a bajnoki országos verseny az ügyvitel oktatás legrangosabb országos versenye. A versenyre együtt utaztunk kedves kollégánkkal, Csenkiné Bihal Máriával, aki két diákját készült felvinni, illetve valahai tanítványommal, Balasi Szandrával, így a kiskunfélegyházi versenyzők és felkészítők csapata együtt utazhatott Budapestre.

Azt gondolom, hogy tanítványaim számára motiváló hatású volt, hogy megismerkedhettek volt tanárommal, példaképemmel, akiről már sokat hallhattak tőlem, de személyesen még nem ismerték, illetve eddigi legsikeresebb tanítványommal, Balasi Szandrával, aki 2018-ban Magyarország ifjúsági bajnoka volt gépírásból, emellett több éve, sikeresen versenyez dolgozó felnőttként, dobogós helyeket szerezve gyorsírásból, gépírásból, szövegszerkesztésből is.

A Nyugati pályaudvarra megérkezve, csodálatos napsütéses őszi idő fogadott minket. Nagyon jókedvűek voltunk, bár természetesen a verseny izgalma is érezhető volt már a lányokon. A metróvonalak felújítása miatt azonban, közgés kalandunk első feladataként, fel kellett kutatnunk, hogy honnan indul a metrópótló busz, majd át kellett szállni a metróra. Sajnos egy jószándékú, ám tájékozatlan honfitársunk útmutatásának köszönhetően rossz irányba indultunk el, amivel időt veszítettünk, így jóval később érkeztünk meg a középiskolába, mint ahogy terveztük, 15 perccel a verseny kezdete előtt. Ennyi idő nagyon szűkösnek bizonyult arra, hogy a versenyzők a hozott billentyűket beszereljék, elfoglalják helyüket a számítógépeknél, illetve beállítsák a versenyen előírtakat, pl. saját, illetve iskolájuk adatait felírják az élőfejbe, ellenőrizzék, működik-e a helyesírás-ellenőrző program, stb. Itt kezdődött közgés kalandunk „2. fordulója”, mert az egyik hozott billentyűzetünket nem tudtuk csatlakoztatni a számítógéphez, így az ottani géppark erősen használt állapotú billentyűzetei közül kellett választanunk. Végül a szervezők rendszergazdája segítségével minden akadályt leküzdöttünk, így elkezdődhetett a verseny.

Az előzetes nevezés során a versenyzőket 3 korcsoportba osztották: Felnőtt, Ifjúsági és Tanuló kategóriát képezve. A Tanuló korcsoport további 3 csoportja pedig: I. csoport (11-12. osztály), II. csoport (10. osztály), III. csoport (9. osztály). Tanítványaim valamennyien a Tanuló I. korcsoportba tartoztak. 1 fő (Sipos-Szabó Amanda) gépírás és szövegszerkesztés versenyszámban is indult, a többiek pedig csak szövegszerkesztésből.

A szövegszerkesztés versenyszám viszonylag új volt számunkra, hiszen eddig csak gépírás versenyszámban mérették meg magukat tanulóink a versenyeken. Pozitív tapasztalat, hogy nagy tetszést aratott közöttük a szövegszerkesztés, a korrektúrázás, melynek során komoly odafigyelésre, nagy precizitásra van szükség. Tanítványaink egyikének annyira tetszik ez a tevékenység, hogy úgy nyilatkozott, szívesen foglalkozna ilyesmivel munkahelyi keretek között is.

A vidékről érkező versenyzők számára 10 óra 30 perckor kezdődött a gépírás, szövegszerkesztés, illetve a beszédíró gépírás versenyszám. Tanítványaim a 6-os gépterembe lettek beosztva. Először a 30 perces másolás versenyszámra került sor. Ennek befejezése után a szövegszerkesztés kezdődött, melynek készítése során a cél az, hogy 10 perc alatt minél több korrektúrázást végezzenek el a versenyzők, lehetőleg kevés hibával, hiszen minden hibáért 250 pontlevonás jár. A tanulók a nehéz kezdet ellenére fegyelmezetten tették a dolgukat, és azt gondolom, hogy tisztesen helytálltak mind a 30 perces másolás, mind a szövegszerkesztés feladat elkészítése során.

Eredményeink:

Szövegszerkesztés – tanulói I. kategória (11-12. osztály)
Székely Nikolett: országos 3. helyezés
Hunyadi Kitti: országos 7. helyezés
Mile Réka: országos 11. helyezés
Sipos-Szabó Amanda: országos 17. helyezés

Gépírás – tanulói I. kategória (11-12. osztály)
Sipos-Szabó Amanda országos 6. helyezés

Összetett bajnokság - tanulói I. kategória (11-12. osztály)
Sipos-Szabó Amanda országos 4. helyezés

A visszaút is kalandos volt, a tömegközlekedési eszközöket viszont már könnyebben megtaláltuk, így a 12.53-as vonatjárattal indulhattunk is haza. Előtte azonban meghívtam tanítványaimat egy-egy kürtőskalácsra, amit a verseny izgalmait letudva, feledve, nagy örömmel fogyasztottuk el valamennyien.

Azt gondolom, hogy egy tartalmas, szép napot tudhattunk magunk mögött, melynek során - tanítványaim visszajelzései alapján – sok új élménnyel, tapasztalattal gazdagodhattunk valamennyien.

Kovácsné Seres Andrea felkészítő tanár
         

Kövessen minket a Facebookon is!