Helyi hírek 2021. november 30. 08:00

In memoriam Pálfy Gusztáv (1942-2021)

In memoriam Pálfy Gusztáv (1942-2021)
Ismét elment egy nagy művészünk. Bár nem volt városunk lakója, de sok szállal kötődött Félegyházához. Ezért is a miénk, meg a születése jogán is, meg a sok városunkban található alkotása miatt is, meg a halál okán is, merthogy beteg szervezete itt adta fel a küzdelmet.

Az egyébként Kecskeméten élő szobrászművész 1969 óta mintegy 100 egyéni és csoportos tárlaton mutatta be a kisplasztika iránti kivételes érzékét.

Szobrai az élet alapjelenségeivel foglalkoznak. Az esendő ember heroikus, ám folyton elbukó küzdelme a külvilággal, önmagával, s a kérlelhetetlenül rohanó idővel. Bár az elvontabb stílus jellemezte alkotásait, a realizmustól sohasem szakadt el teljesen. Gyönyörűen kidolgozott formái szemet, lelket nyugtató világot varázsoltak a néző elé.

Kiskunfélegyházán köztéri szobrai közül Kossuth és Petőfi mellszobra, Széchenyit ábrázoló domborművei, a Kórus és a Világunk című alkotása jól ismert, mégis a legszeretetreméltóbb, leginkább közkedvelt műve a Biztonságban, vagy ahogyan jobban ismerik a „Pingvines szobor”, mely a Platán Utcai Általános Iskola parkjában áll.

Szobrászként az igazi értékek megőrzését, továbbvitelét tartotta első számú feladatának. Művészként ez az értékmegőrzés motiválta. Vallotta, hogy sok szobra egy-egy fontos, lényegre fokuszáló tőmondat, máskor egy elragadtatott sóhaj, vagy egy fájdalmas kiáltás.

A XX. század kiemelkedő, világhírű angol szobrászával érzett lelki rokonságot. Henry Moore szavaival: „Minden művészet arra való, hogy segítsen az embereknek több örömöt és érdekességet találni az életükben és ráébressze őket, milyen csodálatos világban élünk.”

Pálfy Gusztáv a XX. század végi és a XXI. század eleji magyar szobrászatának egyik legjelentősebb egyénisége volt. Szülővárosa a jövő évben kívánta köszönteni egy életműkiállítással 80. születésnapján. A Sors úgy intézte, hogy emlékkiállítás legyen. Szülővárosa „Pro Urbe Kiskunfélegyháza”, és Petőfi Emlékérem kitüntetéssel ismerte el a Magyar Arany Érdemkereszt és Munkácsy-díjas szobrászát.

Nyugodj békében Guszti barátunk!

Dr. Tarjányi József és Rosta Ferenc
              

Kövessen minket a Facebookon is!