Helyi hírek 2021. december 2. 14:00

Fókuszban az iskolai bántalmazás

Fókuszban az iskolai bántalmazás
„Érték-mérték 2” címmel, színházi nevelési foglalkozásnak adott helyet a Móra Ferenc Művelődési Központ november 18-án és 19-én. A Kreatív Mozaik Alapítvány, Főszerepben a bűnmegelőzés elnevezésű projektje a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg. Az előadás az általános iskolás korosztály felső tagozatos tanulóit szólította meg, a témája a bullying, vagyis a bántalmazás, a kiközösítés volt.

Borítókép és további fotók: Kis József

– Sajnos a téma nagyon aktuális és jellemző probléma ennél a korosztálynál – tudtuk meg dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőr főhadnagytól, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójától, a program megálmodójától és szakmai vezetőjétől, aki hozzátette: - A pandémia sajnos tovább súlyosbította a helyzetet.

A főhadnagy asszony elmondta, hogy 2019-ben alkottak meg civil kollégáival alsós diákoknak egy tanítási dráma műfajú foglalkozást, „Érték-mérték 1” címmel, ami a bántalmazásról, kiközösítésről mutatott meg egy élőképet a kisdiákoknak, amit testközelből láthattak, érzékelhettek. A foglalkozásvezetők a gyerekekkel a megbeszélések során az áldozat és a bántalmazó szerepét vizsgálták és azt, hogy milyen kapcsolatban van az osztályközösség ezekkel a személyekkel és a szerepkörökkel. A program óriási sikert aratott.



Folytatást is terveztek, látva, hogy mennyire működőek és attitűdformálóak a foglalkozások. A pedagógusok javaslatait figyelembe véve a kreatív csapat új köntöst tervezett a meglehetősen nehéz és fájdalmas témakörnek és a felső tagozatosok számára készítette elő az új projektet.  Így jött létre egy utópisztikus világba elvezető, „Érték-mérték 2” címet viselő színházi nevelési foglalkozás, amiben már sokkal több a színház, így még inkább élményekkel, érzelmekkel teli, ebből következően még érdekesebb az idősebb általános iskolás korosztály számára. Míg az első programban a résztvevők gumicukrokkal játszottak, itt egy elképzelt jövő utazáson keresztül navigálják a foglalkozásvezetők a diákokat és minden eszközzel azon vannak, hogy bevonják őket a történetbe. Az első előadást a Nyitott Kör Egyesület segítette, a jelenlegit Manyasz Erika, Boros Ádám remek párosa rendezte és írta. A programban részt vevők névsora: Patyiné Gulyás Réka, Barna-Pap Bianka, Manyasz Erika és Marschalek Eszter.

Az elmúlt két év járványügyi korlátozásai nem tették lehetővé, hogy az előadásokat Grétáék annyiszor mutathassák be a diákoknak, ahányszor előzőleg tervezték, de idén talán sikerül bepótolni a lemaradást. Ebben nagy segítséget kapnak a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központtól, ami helyet ad az előadásoknak.

A bullying jelenségéről dr. Horváth-Rekedt Gréta elmondta, hogy tapasztalatai szerint az online világból visszatért diákoknál talán súlyosabb mértékben kerül elő a bántás, a közöny. Nem voltak ez idő alatt társas kapcsolataik, az otthonlét, a magány súlyos bélyeget nyomott a gyerekek fejlődésére és személyiségére. Ezért is fontosak – talán fokozottabban is – ezek a programok. Hozzátette: ha megtanulják a gyerekek azt, hogy a közösségnek a bántalmazott mellé kell állnia, és nem szemlélődőként a bántalmazó mellé, akkor a bántalmazó szerep megszűnhet létezni, hiszen aki ilyet csinál, azért teszi,, hogy a többiek „szórakozhassanak” rajta, hogy figyelmet kapjon. Ha viszont nincsenek szemlélődők, csatlósok, akkor okafogyottá válik az elkövető viselkedése.



Manyasz Erika rendező elmondta, nagyon fontos az ilyen program kapcsán, milyen válaszok születhetnek adott kérdésre, amit felvet a darab. Muszáj, hogy elvigye a diákokat a történet, így tudnak bevonódni. Az történet alkotása során modellezték a helyzeteket, és kérdéseket, majd válaszokat kerestek. Hozzátette: nyilván nem oldódik meg a probléma varázsütésre, nem történnek csodák egy-egy előadás után, de ha elkezdődik a párbeszéd, ha elindul valami ebben az irányban, akkor már elérték a célt.

Barna-Pap Bianka, a darab főszereplője szerint az egyik legfontosabb ezekben a történetekben, hogy életszagúak. Évek óta dolgozik dr. Horváth-Rekedt Grétával, a közös munkából adódó tapasztalatait most már saját életében, saját tanulmányai során is kamatoztatja.  Úgy gondolja, hogy a kortárs segítés csodája abban rejlik, hogy sok esetben majdnem azonos korosztály is tud egymás számára valami pluszt adni.

Kövessen minket a Facebookon is!