Kultúra 2021. december 21. 08:00

Karácsonyi asztalok: holland-magyar hagyományok családon belül

Karácsonyi asztalok: holland-magyar hagyományok családon belül
Hermkens Edit festőművész betekintést engedett lapunknak karácsonyi szokásaikba. Férje révén a holland hagyományokat nagyon jól ismeri, hiszen Dennis Dél-Hollandiából, Limburgból származik és immár 24 éve él Magyarországon.

Náluk a karácsony egészen másképpen van, mint Magyarországon. Hollandiában nincs hagyományos értelemben vett szenteste, náluk december 25-e és december 26-a a karácsony. Ajándékozni korábban egyáltalán nem volt szokás náluk, ma már azért kisebb értékű tárgyakat adnak egymásnak ezeken a napokon. Az igazi ajándékozás az ő országukban december 6-án zajlik, akkor kedveskednek szeretteiknek nagyobb meglepetéssel. A holland ajándékokat a Sinterklaas hozza, aki a mi Mikulásunkkal azonos. Sinterklaas Spanyolországból érkezik hajóval Groningenbe, majd szürke lován járja az országot. Vele jön Zwarte Piet is, aki nálunk a krampusz megtestesítője. A hollandok is állítanak karácsonyfát, de a szaloncukrot nem ismerik. Edit elmesélte, hogy férje először nem rajongott ezért az édességért, de mára már megszerette, a kedvence a zselés. Ehhez köze lehet annak is, hogy az ő országukban gyakorlatilag mindenki gumicukor-fogyasztó.

Megtudtuk, hogy a holland karácsonyi menü leginkább a francia konyhával hasonlatos: krémlevesek, marhahúsleves, frissensültek alkotják, ami jellemzően steak párolt zöldségekkel, friss salátával és lisztes krumpli állagú körettel. Ez gyakorlatilag főtt burgonya, vajon hempergetve. Desszertnek hemelse moddert fogyasztanak, ami habos csokoládékrém. Edit nagyon ízletesesnek találja a holland ételeket, anyósa szerint viszont – mint mondja – a magyar ételek olykor finomabbak.

Ha viszont a férje kedvében szeretne járni, több szempontot kell figyelembe vennie. Dennis ugyanis nem tudta megszeretni például a töltött káposztát, a pacalt és a mákos ételeket. Számára idegen látvány a csirkét, vagy bármilyen más szárnyast egészben elkészítve, csontjaival együtt az asztalon látni.

A két gasztronómiai kultúra most már jól megfér egymás mellett a házaspár konyhájában, megkedvelték és elfogadták egymás hagyományait, szokásait. Szentestéken finom vacsorát fogyasztanak, és általában náluk találkozik az egész család. Ma már magyar szokások szerint az ajándékokat ekkor adják át, és lopva helyezik a fa alá, amit előbb gyönyörűen feldíszítenek.

Z. A. 
             

Kövessen minket a Facebookon is!