Helyi hírek 2021. december 2. 16:00

Pénzügyi verseny országos döntőjében a közgések

Pénzügyi verseny országos döntőjében a közgések
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny egy pénzügyi, számviteli, adózási szakmai verseny, amelyre immár másodjára adtuk be a jelentkezésünket csapatként. A tavalyi szezonban országos harmadik helyezést értünk el, de úgy gondoltuk, hogy idén is jelentkezünk, és megpróbálunk felülkerekedni a tavalyi eredményünkön.

A verseny első fordulójára idén is több száz csapat jelentkezett, amelyből megyénként 10 jutott tovább a második fordulóba. Az első rész egy online kitölthető, 50 kérdésből álló feladatsor volt, amelyre 50 perc állt rendelkezésünkre. Iskolánkból a mi négyesünk jutott ki győztesen a megyei fordulóba, de ezt nagyon nagy izgalmak előzték meg, hiszen úgy éreztük, hogy kissé alulteljesítettünk. Ennek ellenére mégis bejutottunk, és ezen felbuzdulva gőzerővel készültünk a második fordulóra.

A megyei forduló szintén egy 50 kérdéses kvízzel indult, amelyen az addiginál is sokkal jobb eredményt értünk el, ez rengeteg motivációt adott nekünk a második, szóbeli részhez. A járványhelyzet miatt a szóbeli részt Zoom-on keresztül rendezték meg, ahogy a döntőt is hasonló formában tervezik.



A verseny szóbeli szakaszán először minden csapat öt-öt villámkérdést kapott. Azt, hogy melyiknek milyen témában kell szerepelnie, az alapján döntötték el, hogy egytől tízig választanunk kellett egy számot. Ebben a részben viszonylag sok témát érintő kérdést kaptunk, például ingatlanokat, kriptodevizákat vagy a nyugdíjpénztárak működését illetően.

A kifejtős rész témájának kiválasztása is ugyanezzel a metódussal történt, itt a fekete pénzzel és a KATA-adózókkal kapcsolatban kellett számot adnunk a tudásunkról. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert sikerült olyan számokat választanunk, amelyekhez számunkra jó és kedvező témák tartoztak. Ezt bizonyítja az is, hogy a zsűritől nem igazán kaptunk negatív kritikát, a többi csapattal ellentétben. És ez volt az, ami hatalmas reményt adott nekünk arra, hogy talán mi, a BBB csapata lesz a megyei forduló győztese Bács-Kiskun megyében.



Bár azt ígérték, hogy a verseny eredményét még aznap este kihirdetik, de sajnos ez elhúzódott egészen másnap délig. Emiatt nagyon fokozódtak az izgalmaink, de hozzájárult ahhoz, hogy sokkal nagyobb volt az örömünk, amikor a feltevéseink beigazolódtak, és tényleg a mi csapatunk nyert, ezzel továbbjutva a december 9-i döntőbe.



Hihetetlenül boldogok voltunk és vagyunk, illetve rettentően hálásak vagyunk a szakmai tanárainknak, akik nagyban hozzájárultak a szakmai tudásunk bővítéséhez. Innentől már nincs más hátra, mint előre: minden erőnkkel készülünk az országos döntőre. Izgatottan várjuk a feladatokat, és reméljük, hogy jobbnál jobb eredményekkel gazdagíthatjuk a Közgé hírnevét.


Kengyel Tímea – Madzsara Viktória – Patyi Erika Fanni – Oláh Vanessza 2/14/Pr osztályos tanulók, BBB csapat
           

Kövessen minket a Facebookon is!