Helyi hírek 2021. december 16. 08:00

Natúrszappanok és kozmetikumok a kreativitás jegyében

Natúrszappanok és kozmetikumok a kreativitás jegyében
Egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években a házi készítésű és természetes anyagokból álló natúrkozmetikumok. Ezek egyik fő zászlóvivője Viraczkó Andrea, akinek termékeit számos környékbeli fesztiválon és rendezvényen megcsodálhatjuk az év során. Mivel ismeri a készítmények jótékony hatásait, javaslatot is szívesen ad az érdeklődőknek. Vallja ugyanis, hogy egyik-másik natúrkozmetikummal többfajta betegség és tünet megelőzhető, enyhíthető, kezelhető.

Hogyan készülnek nálatok a házi szappanok és az egyéb natúrkozmetikumok?

– Minden termék kézzel készül, az alapanyagoknál törekszünk arra, hogy lehetőség szerint hazai forrásból szerezzük be. A háziszappanok melegeljárással készülnek, nem tartalmaznak színező- és illatanyagokat. A lehető legkevesebb összetevőt, főleg nagy tisztaságú növényi zsírokat és olajokat használunk. A szappanfőzéshez nem használunk állati zsírt, sem pálmazsírt. A késztermék tartós, színét és illatát a hozzáadott gyógy- és fűszernövényeknek, valamint természetes anyagok őrleményeinek köszönheti.

Mire jók ezek a kozmetikumok, szappanok?

– Minden termékem 100 százalékban natúr, azon belül is nagy tisztaságú. Szemléletem szerint csak azt szabad felvinni a bőrünkre, amit meg is ennénk, hiszen a bőrön át minden felszívódik. Jó szívvel ajánlom a család minden tagja számára, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt alkalmazhatók, illetve – ahogy mondani szoktam – alulra-felülre. De bőrbetegségek esetén is segítséget nyújthatnak. A visszajelzések alapján a natúr és a körömvirágos terméket kifejezetten szeretik a férfiak, száraz és gyulladt ekcémára, korpás fejbőrre is nagyon bevált.



Szappan mellett házi készítésű gyertyákkal is foglalkozol. Ezekről mit érdemes tudni?

– Az ünnepi időszakban a gyertyák előtérbe kerülnek. Én méhviaszból készítem ezeket, amit helyi méhészektől szerzek be. A méhviasz az egyetlen olyan gyertya, ami tisztítja a levegőt, hisz égetése során negatív ionok szabadulnak fel, amelyek megkötik a port, a baktériumokat és az allergén anyagokat a levegőben. Gyertyakészítésnél otthoni környezetben, gyakorlat hiányában a mártásos öntéses technikát inkább kerüljük el! Egyrészt a forró viasz égési sérülést okozhat, illetve a szintetikus anyagok égetéskor mérgező anyagokat bocsátanak ki. A méhviaszlapokból készülő gyertya készítésénél a viaszba mártott kanóc köré fel kell szorosan tekerni a méhsejt mintázatú viaszlapot. Ajánlatos előre eltervezni, hogy milyen vastag lesz a gyertya, hiszen ahhoz passzoló, jó minőségű pamutkanócot kell választani.

Hol találhat meg téged, aki érdeklődik a termékeid iránt?

– Jelen vagyok rendezvényeken, több bolti partnerem van és az interneten keresztül is elérhető vagyok akár információra, akár termékre van valakinek szüksége. Az adventi időszakban pedig megtalálhatnak a Móra Ferenc Művelődési Központ kézműves kiállításán is. Várok mindenkit szeretettel!

G. Z.
     

Kövessen minket a Facebookon is!