Helyi hírek 2021. december 18. 08:00

Évértékelés és előretekintés a BÁCSVÍZ-nél

Évértékelés és előretekintés a BÁCSVÍZ-nél
2020 után 2021-ről is elmondhatjuk, hogy nem volt könnyű év a BÁCSVÍZ-nél. A koronavírus-járvány mellett az infláció növekedése is jelentős mértékben megnehezítette a cég gazdálkodását. Egyebek mellett erről is beszélt Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató, amikor az elmúlt 12 hónap értékelésére kértük, illetve a 2022-es tervekről kérdeztük.

– Melyek azok a momentumok a cég életében, amelyeket mindenképpen kiemelne, ha 2021-ről beszélünk?

– A legnagyobb hatással az idei évünkre is a pandémia volt. 2021-et is végigkísérte az a felelősség, hogy cégünk működőképességét megőrizzük, és emellett igyekezzünk az üzleti tervünkben rögzített számokat, mutatókat is teljesíteni. A novemberi adatok alapján látjuk, hogy az üzleti terv fő számai teljesülni fognak. Ugyanakkor vannak olyan mutatók, amelyek teljesülésében csak reménykedhetünk, mégis bízom benne, hogy december végén ezekről is pozitívan számolhatunk be.

– A járvány mellett melyek még azok a tényezők, amelyek szintén negatívan érintették gazdálkodásukat?

– Az év végéhez közeledve érzékeljük az infláció jelentős megemelkedését, valamint azt, hogy a gazdálkodási prés, amiben 2013 óta benne vagyunk, tovább szorít bennünket. Ehhez jött az energiakrízis, amely által soha nem látott piaci viszonyok alakultak ki, szinte egyik pillanatról a másikra. Éppen a napokban ért véget a jövő évi villamosenergia-közbeszerzési folyamatunk, amelyből az adódik, hogy mintegy 750-800 millió forinttal több villanyszámlát fogunk fizetni 2022-ben, mint amennyit 2021-ben. Ez egy olyan jelentős összeg, amit saját erőből már nem fogunk tudni finanszírozni. Mindezeket látva azt mondhatjuk, hogy cégünk hamarosan egy nem kívánt fordulóponthoz érkezik. Jövő év első negyedévében vagy félévében érünk el arra a pontra, amikor majd negatív eredményről kell beszámolnunk. Ez nem jó érzés. Azért sem, mert a múltban mindig találtunk megoldást a kihívásokra, mindig tudtunk hatékonyságot növelni, optimalizálni, valamit fejleszteni és előrelépni. Ennek voltak kézzelfogható eredményei. Aki figyelemmel kíséri a statisztikáinkat, az láthatja, hogy folyamatosan, évről-évre szép eredményeket értünk el. Ezekre visszatekintve még nehezebb kimondani: hónapokon belül elérkezünk oda, hogy veszteségbe fordul a cég gazdálkodása.

– Egy mondás szerint „a remény hal meg utoljára”. Önök miben bizakodhatnak?

– Láthatjuk, hogy ezeket az akadályokat önerőből már nem leszünk képesek „megugrani”. Ugyanakkor bizakodunk abban, hogy a döntéshozók, látva ezt a kiszolgáltatott helyzetet, megteszik azokat a bölcs lépéseket, amelyekkel lehetővé válik, hogy 2022-ben kiszámítható és fenntartható gazdálkodási pályára álljanak az ország víziközmű-szolgáltató cégei, beleértve természetesen társaságunkat is. A Magyar Víziközmű Szövetségen belül is kezdünk a végére érni azoknak a lehetőségeknek, amelyekkel az utóbbi években megpróbáltuk kimozdítani az ágazat szekerét a holtpontról a megoldások irányába. Ez a munkánk nem járt érdemleges sikerrel, és ennek elemzéseink során sem találtuk meg a fő okait. Éppen ezért – visszatérve a BÁCSVÍZ háza tájára – azt gondolom, hogy befelé fókuszálva kell a következő évet úgy megtervezni, hogy a munkaerő-megtartó képességünk fennmaradjon. Azt szeretnénk, hogy kollégáink lássák: a víziközmű-szolgáltatás egy alapinfrastruktúra, erre a szolgáltatásra hosszútávon szükség lesz. Fontos, hogy érezzék a munkatársak a cég részéről a megbecsülést, és hosszabb időtávra előre tekintve is tudatosuljon bennük, milyen sok értékteremtő munka lesz az ágazatban. Kétségtelen, hogy ennek még nem látjuk a finanszírozási hátterét, de bízom abban, hogy hamarosan e tekintetben is pozitív előrelépés történik majd.



– Milyen fejlesztések, beruházások történtek, illetve várhatók Kiskunfélegyházán?

– Az idei jelentősebb beruházások között említhetjük a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tangazdasága és tanvágóhídja közműves vízellátásának kiépítését. Ennek keretében összesen 570 méter gerincvezetéket fektetünk le, ez a munka jelenleg is folyamatban van. Említést érdemel a Nádasdi utcai ivóvízhálózati rekonstrukció is. Terveink között szerepel a város szennyvíztisztító telepének pályázati forrásból történő felújítása és kapacitásbővítése is.

– Összességében mit vár az önök előtt álló évtől?

– Egy vízmű – így a miénk is – mindig úgy működött, hogy hosszú távú tervei, céljai voltak. Ma már ez nem így van, felgyorsult a világ, és sajnos a szemünk előtt most már nem a hosszú távú célok lebegnek, hanem mindig a következő akadály leküzdésére kell koncentrálnunk. Örülök annak, hogy ez a válságos helyzet úgy talált meg bennünket, hogy erős kollektívánk, jó csapatunk van, hozzáértő és motivált emberek dolgoznak nálunk. Rendelkezünk továbbá azokkal az alap infrastruktúrákkal, irányítástechnikai és egyéb integrált rendszerekkel, amelyek szintén jó hátteret nyújtanak a cég hatékony működéséhez. Jövő évben azt várjuk, hogy jön egy olyan beavatkozás a jogszabályi környezetben, amely révén jelentősen javulhat a finanszírozási helyzet, és akkor, mozgósítva a meglévő humán és technikai erőforrásainkat, újult erőre kapva, – reményeim szerint egy év múlva – ismét arról számolhatunk be, hogy az országban a legjobbak közé tartozik társaságunk.

KIS ODAFIGYELÉSSEL NAGY KÁROK ELŐZHETŐK MEG!
Igaz ez a házi vízellátó rendszerekkel és vízmérőkkel kapcsolatban is. Tájékoztatjuk, hogy a hatályos jogszabályok szerint a felhasználó kötelessége a vízmérő és a házi ivóvízhálózat rendszeres ellenőrzése és karbantartása, állapotának megóvása. Télen vízmérője fagyásveszélynek van kitéve. A legtöbb helyen a vízmérő aknák teteje egy vaslemez, ami nem jó szigetelő, ezért érdemes az aknában lévő csöveket és a mérőt vastag szövettel vagy egyéb szigetelőanyaggal betakarni.

KÉRJÜK, GONDOSKODJON AZ ELFAGYÁS ELLENI VÉDELEMRŐL! A BELSŐ VEZETÉKRENDSZER MEGHIBÁSODÁSA MIATT IS NAGY MENNYISÉGŰ VÍZ FOLYHAT EL ÉSZREVÉTLENÜL.
Az aknában, ahol nem fedi hőszigetelő földréteg a csövet, illetve ahol nincs fogyasztás huzamosabb ideig, az álló víz könnyen befagyhat, ezért különösen a nem lakott ingatlanok, üdülők esetében kell a víztelenítésre és a fagytalanításra ügyelni.

JAVASOLJUK, HOGY HAVI RENDSZERESSÉGGEL ELLENŐRIZZE VÍZMÉRŐJÉT, FIGYELJE FOGYASZTÁSÁT.
Felhívjuk figyelmét, hogy a rendszeres karbantartás hiányából adódó többletköltségek, valamint a szabálytalan, vagy előírásoknak nem megfelelő rendszerkialakítások miatti büntetések is a tulajdonost/felhasználót terhelik.  

(X)
          

Kövessen minket a Facebookon is!