Helyi hírek 2021. december 2. 15:00

Szigorították az állatvédelmi törvényt

Szigorították az állatvédelmi törvényt
Szigorították az állatvédelmi törvényt, ez az Európai Unió egyik legszigorúbb állatvédelmi célú büntetőjogi törvénye.

Borítókép: Getty Images Hungary illusztráció

Ovádi Péter, fideszes országgyűlési képviselő az ATV Start című műsorában elmondta, hogy az elsődleges céljuk az volt: Európa élmezőnyébe tartozzon Magyarország az állatvédelem terén. Ezért indította el a kormány 2021 februárjában az online konzultációt, amit több mint 262 ezer ember töltött ki. Hosszú szakmai munka előzte meg a törvénymódosítást, mielőtt Kocsis Máté frakcióvezetővel benyújtották volna a javaslatot, a civilek, a hatóság, a rendőrség és a szakma dolgozott ezen – írta meg az ATV.

Milyen területeken történt szigorítás?

Három fontos terület emelkedik ki: a szaporítás, az állatviadalon való részvétel és az állatmérgezés. A képviselő szerint az illegális szaporítás ellen való fellépés volt a civilek legnagyobb kérése, hiszen ez kimeríti az állatkínzás fogalmát. Sokszor nehéz megmondani, hogy illegális szaporításról van-e szó, ezért is fontos, hogy olyan tenyésztőtől vásároljanak kutyát, akinek az állatai törzskönyveztetve vannak, illetve az örökbefogadás is egy nagyon jó módszer lehet egy új kedvenc beszerzésére.

Ovádi Péter külön kiemelte a karcagi esetet, amikor több mint 100 kutyát mentett ki a rendőrség és a civilek közösen. A felnőtt kutyáknak még a hangszálait is elvágták, hogy a szomszédok ne hallják a kutyaugatást. Az ilyen illegális szaporítókra egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az állatviadal szervezőjének kilétét nagyon nehéz bizonyítani sok esetben, ezért döntöttek úgy, hogy mostantól a résztvevők is büntethetőek, így akár 2 év szabadságvesztést is kaphat, aki ilyen jellegű illegális rendezvényre elmegy – mondta. Állatmérgezés ügyében már a méreg kihelyezése is büntetendő.

Hathatós lesz a törvény?

Ovádi bízik benne, hogy most már olyan eszköztár van a bíróságok kezében a törvénymódosító csomag miatt, amivel tudnak élni. A hatóságnak, a rendőrségnek, a civil szervezeteknek a közös munkájára van szükség, ezért vettek részt együttesen a törvénymódosításban is, tehát reméli a képviselő, hogy lesz eredménye a szigorításoknak.

Ha valaki illegális cselekményt észlel, akkor mindenképp a rendőrséget keresse fel, azonban, ha nem biztos az állatkínzásban, akkor civilszervezetet érdemes megkeresni az ügyben, vagy a jegyzőhöz is lehet fordulni – tanácsolta a képviselő.
          

Kövessen minket a Facebookon is!