Kultúra 2021. december 8. 08:00

Hamarosan megjelenik Fliszár Károly első mesekönyve

Hamarosan megjelenik Fliszár Károly első mesekönyve
December 17-én jelenik meg Fliszár Károly első mesekönyve, Zümike, a méhecske címmel. A könyv hivatalos bemutatójára december 21-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban kerül sor, 17 órakor.



A szerző elárulta, hogy a mesekönyv főszereplői a méheken kívül saját nagyszülei. Hétéves koráig anyai nagyszüleinél laktak Pécelen, ami a történet helyszíne is egyben. Fliszár Károlytól megtudtuk, hogy a főiskolás évei alatt már írt verseket, ám utána évtizedekig nem áldozott ennek a tevékenységnek. 2020-ban a pandémia aztán újra az írás felé terelte, és abban a nehéz helyzetben egy kis derűt szeretett volna szolgáltatni azoknak, akik olvassák a műveit, így még abban az évben megszületett Az élet humora – igaz történetek a múltból című könyve. Ezt követte már 2021-ben a Nyitott ablak című, ami novellákat, emlékeket, verseket tartalmaz. Itt véleményét fogalmazza meg többek között a szeretetről, a tanításról, a pedagógiáról.



Első mesekönyve és a méhek kapcsán elmondta, mennyire fontosnak tartja a szakszerűséget, ezért úgy kívánta a gyermekek elé tárni a méhek mindennapjait, hogy azok hitelesek legyenek, mégis szórakoztatóak. Zümike története először versben született meg, majd változtatott a műfajon és így formálódott meg rövid epizódok, történetek formájában a kötet. Három fontos dologra hívta fel a figyelmet a mesék kapcsán: valami pluszt adjon, legyen szakszerű és ne legyen unalmas. Mindezek mellett szükséges volt egy olyan képi világ is, amit a gyermeki szem szívesen és szeretettel fogad. Így jött létre az együttműködés Tarjányi Xénia művésztanárral, aki megteremtette Zümikét, immáron képi formában.



Tarjányi Xénia elmondta, hogy több könyvnél működött már közre, de ez volt az első mesekönyv, amit illusztrált. Először nála is tanulmányozással kezdődött a munka: a méhekről képeket, videókat nézett, megfigyelte ezeket az állatokat, inspirálódott. Egy kislány kölcsönözte arcát Zümikének, így formálódott meg a mesefigura alakja, majd a hozzá tartozó környezet is. A képek uralkodó színei a smaragdzöld és a sárga. Elmondta, hogy gyerekfejjel kellett gondolkodnia, elmerülni ebben a világban, aztán már ment a folyamat magától.



Fliszár Károly hozzátette: igazi csapatmunka volt a mesekönyv. Xénia csodálatos képei mellett közreműködött Molnár Valéria, aki hangját kölcsönözte a mesének és Bajovics Milán zeneszerző, hegedűművész is. További információk és a hangoskönyv megtalálható a zumike.com oldalon.

Z. A.
        

Kövessen minket a Facebookon is!