Helyi hírek 2021. december 8. 14:00

30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiskunfélegyházi csoportja

30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiskunfélegyházi csoportja
30 évvel ezelőtt, 1991 májusában a Félegyházi Hírek nevű lap közölte, hogy Megalakult Kiskunfélegyházán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. A csoport vállalta az alapító, Csilla von Boeselager (Fényes Csilla) által kitűzött cél megvalósítását: a hit védelmét és a rászorultak segítését. Ezt a programot a Szent István Templom akkori plébánosa, Stein Ernő atya (2002-ben Kiskunfélegyháza díszpolgára) ismertette az újságban.



A helyi csoport szervezését dr. Édes István és dr. Nánási Erzsébet vállalta. Munkájukat jelentősen támogatta Laczkó Gyula, aki városunk közéletében már a rendszerváltás előtt is jelentős szerepet játszott. 1992-ben megalakult a helyi ifjúsági csoport is, Rosta Ferenc tanár úr vezetésével. Ez 1998-ig végezte sikeres karitatív tevékenységét. Köszönet illeti munkájukat! Kár, hogy nem tudott kialakulni szorosabb kapcsolat a felnőtt csoport és a fiatalok között.

2013-ig dr. Nánási Erzsébet irányításával dolgozott a helyi szeretetszolgálat. Halála után 2014-ben Farkas Ádám vette át a stafétabotot, majd 2017-ben Simon Edina vállalta e nehéz feladatot. Az ő irányításuk alatt megújult és megerősödött a helyi csoport. Nemcsak az élelmiszer- és ruhaadományok gyűjtése és osztása lett fontos, hanem a fiatal korosztály bevonása a karitatív tevékenységbe. Kiemelten segítjük a súlyosan fogyatékos gyermekeket nevelő családokat és a nagycsaládokat. A tanyagondnokok közreműködésével rendszeresen segélyezzük a külterületen, tanyákon élő rászorultakat. Gyermektáborokat és különböző gyermekprogramokat szervezünk, többek között Máltai Mikulás ünnepségünket, amelynek keretében minden évben sok gyermeket tudunk megajándékozni. Erzsébet napján a Nádasdy utcai szociális otthonba visszük házi készítésű süteményeinket, amelyeket a Hajagos Gyula atya által celebrált mise után adunk át a szeretetre éhes lakóknak. Az ünnepek közeledtével minden évben élelmiszercsomagok osztásával igyekszünk szebbé varázsolni a nagycsaládok és egyedül élő idősek karácsonyát. Lassan két éve már, hogy csoportunk oszlopos tagja, Csengődi Gáborné vezetésével a környező kis településekre is juttatunk el adományokat.



A félegyházi csoport fennállásának 30. évfordulójáról október 25-én emlékeztünk meg. Délután 5 órakor az Újtemplomban misén vettünk részt, majd az új közösségi házba vonult át a tagság és a meghívott vendégek. Ez alkalomból tette nálunk tiszteletét a Dél-Alföldi Regionális Központ ügyvezetője, dr. Rigó Orsolya és Kiskunfélegyháza díszpolgára, Laczkóné dr. Szabó Klára, Laczkó Gyula özvegye. Az összejövetel első részében vetítéssel egybekötött előadást tartott Mayer Lászlóné tagtárs a 80 éve született alapítóról, Fényes Csilláról, majd Simon Edina értékelte az elmúlt 30 év munkáját. Ezt követően dr. Rigó Orsolya üdvözlő szavai hangzottak el, majd megtörtént az elismerő oklevelek kiosztása. Dr. Édes István és Laczkó Gyula posztumusz Máltai Emlékérmet és Emléklapot kapott, két alapító tagunk Endre Sándorné és Kósa Jánosné Máltai Emlékérmet. Csoportunk tagjai és segítői pedig a Máltai Szeretetszolgálat kitűzőjét és emléklapját vehették át.

Végezetül terített asztal mellett értékeltük az elmúlt 30 évben végzett munkákat. Érdemünk, hogy az ökumenizmus szellemében dolgozunk, a lakosság számára hitelesek vagyunk. Ugyanakkor a félegyházi Máltai is segítségre szorul! Hálás szívvel köszönjük támogatóinknak, adományozóinknak mindazt a sok felajánlást, amivel hosszú évek óta segítik munkánkat. És kérjük Krisztus szavaival: „Adjatok és adnak majd nektek is!” (Lukács 6,38).

Mayer Lászlóné   Mayer László
     Máltai tag      önkéntes segítő
         

Kövessen minket a Facebookon is!