Helyi hírek 2021. december 9. 14:00

A nagylevelű hárs az Év fája 2022-ben

A nagylevelű hárs az Év fája 2022-ben
Az Országos Erdészeti Egyesület 2013 óta minden évben, így idén már kilencedik alkalommal tette lehetővé, hogy az egyesület által működtetett Év fája tematikus honlapon (www.azevfaja.hu) keresztül szavazzon a következő év fafajára az egyesület tagsága, az erdész szakemberek és mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa.

Borítókép: Plants of the World Online Royal Botanic Garden

Élénk érdeklődés mellett, három héten keresztül zajlott az online szavazás novemberben, amelyen idén összesen 2192 érvényes szavazatot adtak le. Az értékelés után kiderült: 1419 szavazattal a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) lett 2022-ben az év fafaja – számolt be oldalán az Országos Erdészeti Egyesület.

Fotó: Korda Márton – SOE EMK

A második helyen  402 szavazattal a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen 371 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai több száz évesek, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja.
 

Kövessen minket a Facebookon is!