Helyi hírek 2021. december 11. 16:00

Nagy változások útján a Tőserdő

Nagy változások útján a Tőserdő
Lakitelek és a Tőserdő nevek mindenki számára ismerősen csengnek, és egyre többen ismét a szívükbe fogadják, ezt a varázslatos helyet. Nem csoda, hiszen az erdő, a víz, a növény- és állatvilág és a titokzatos történelmi múlt varázsa hatja át. Azt azonban kevesen tudják, hogy a színfalak mögött hatalmas erők munkálkodnak, hogy a Szikrai Holt-Tisza partján található Tőserdőt ismét kiemelt turisztikai célponttá tegyék.

Borítókép és további fotók: Lakitelek-Tőserdő Facebook-oldala

Most eljött az idő, hogy megtegyük az első látható lépést, ami az Ökoturisztikai Központ megvalósítása az emlékműdomb lábánál. Lássunk néhány adatot:

Július 16-án hatályossá vált a Közreműködő Szervezet és Lakitelek Önkormányzata között a támogatási szerződés, a TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00008 azonosítószámú, „Tőserdő turisztikai fejlesztése és ökoturisztikai központ megvalósítása” című projekt megvalósítására. A projekt a Széchényi 2020 program keretében, 156 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-16 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívás keretében valósul meg.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022. szeptember 30.

Lakitelek önkormányzata kiemelt prioritásként kezeli a turizmus tudatos, programszerű fejlesztését, amelynek célja és eredménye a turisztikai attrakciók minőségének és vonzerejének folyamatos fejlesztése, továbbá az egyes elemek összekapcsolása, komplex termékként egységes arculat alá rendezése, amelyben az attrakciók és fejlesztések kiegészítik, erősítik egymást.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás tervezett elemei:

  • Ökoturisztikai Központ kialakítása, ökoturisztikai szolgáltatások bevezetése (ismeretterjesztés, rendezvénytér, kiállítótér, túrák kiinduló és végpontja, ajándékbolt);
     
  • Kerékpáros pihenőhely kialakítása (információs pont, szerviz);
     
  • Tisza-Holtág partrendezése, a zöldfelület és az utcabútorok megújítása, élményelemek kialakítása, úszószökőkút elhelyezése a Holt-Tiszán, a Tassi-éren átívelő híd felújítása, új stég és csónakleeresztő építése.


A marketingtevékenység szempontjából a terméket a „Tőserdő márkanév” jelenti, amely magában foglalja nem csak a projekt keretében fejlesztett létesítményeket, hanem az összes, a helyszínen elérhető, szabadidő eltöltésére alkalmas turisztikai elemet, mint:

 

  • fürdőturizmus,
  • program- és rendezvényturizmus,
  • ökoturizmus,
  • kerékpáros turizmus,
  • horgászturizmus,
  • vízi turizmus,
  • lovas turizmus.

              

Kövessen minket a Facebookon is!