• Kezdőlap
  • Hírek
  • Helyi hírek
  • Meglátni a nehézségek mögött az élet szép dolgait – évzáró beszélgetés Csányi József polgármesterrel
Helyi hírek 2021. december 17. 08:00

Meglátni a nehézségek mögött az élet szép dolgait – évzáró beszélgetés Csányi József polgármesterrel

Meglátni a nehézségek mögött az élet szép dolgait – évzáró beszélgetés Csányi József polgármesterrel
– Sok veszteség ért bennünket az elmúlt év történései nyomán, de meg is erősödtünk a kihívásokban. Most pedig Kiskunfélegyháza ismét reményekkel telve zárja az óévet és bizakodóan tekint a 2022-es esztendő elé. Én ezt tartom a világjárvány kirobbanása óta eltelt időszak legnagyobb eredményének – mondta Csányi József polgármester, amikor arról beszélgettünk, milyen mérleget von meg városvezetőként az új év küszöbén.

– Bármennyire is szeretnénk, nem beszélhetünk 2021-ről anélkül, hogy szóba hozzuk a Covidot. Milyen mértékben szőtte át az önkormányzati munka mindennapjait a járvány?

– Az utóbbi két évben – épp úgy, mint bármelyik félegyházi család életében – szinte mindent felülírt. Tavaly ilyenkor még nagyon sok volt bennünk a kétség, amikor az idei terveket próbáltuk körvonalazni. Megbecsülni sem tudtuk mi vár ránk: hogyan kell majd átalakítani a hivatal működését, miként érinti a kialakult helyzet az iskolák, a munkahelyek rendjét, de még azt sem, hogy hogyan fognak alakulni az önkormányzat bevételei. Azt tudtuk, hogy kormányzati döntés alapján a helyi iparűzési adóbevételeink megfeleződnek. S mivel korábban nagyjából ezt az összeget tudtuk önerős fejlesztésekre fordítani, elég aggasztónak tűntek a kilátásaink. A helyzet kezeléséhez Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől kértem támogatást, aki – megismerve terveinket, a sürgető problémákra kidolgozott megoldásainkat – közbenjárt a kiesett bevételek központi forrásból történő kompenzálása érdekében. Ennek hatására egyedi kormánydöntés alapján 530 millió forint támogatást kapott Félegyháza, amit az önkormányzat működésére és projektek megvalósítására fordíthattunk. Ebből utakat, járdákat, csapadékvíz-elvezetést tudunk építeni, ami rendkívüli eredménynek tekinthető ilyen körülmények között. Eközben intézményeink működtetése kiegyensúlyozott volt, és a jövő fejlesztéseinek előkészítésére is tudtunk erőforrásokat mozgósítani

– Ezt már a következő uniós ciklus pályázataira készülve?

– Részben igen, de – ahogy azt az elmúlt években is tettük – az önkormányzat saját bevételeit is előre meghatározott ütemterv mentén fordítjuk beruházásokra. Az elmúlt egy évben szinte minden fejlesztést igénylő közterület tervezőasztalra került, és több csomagban elkészültek az utakra, parkok fejlesztésére vonatkozó koncepciók, amelyeket az elkövetkező években önerős fejlesztésekként tervezünk megvalósítani. Ezzel párhuzamosan a 2021-27-es uniós források pályázati előkészületeit is megkezdtük. Ezekből a forrásokból elsősorban saját intézményeink – elsősorban az óvodák – felújítására kerülne sor, továbbá kerékpárutak építése és az ipari park fejlesztése is a tervek között szerepel. Dolgozunk a Molnártelepi út rekonstrukcióján, a Zöld város projekt kiterjesztésén a teljes Kossuth utcára, elkészült a Fürdőszálló és a strand megújításának koncepciója, amit 2022 év elején nyilvános fórum keretében be is mutatunk a lakosságnak. Az elmúlt napokban újabb egyedi kormánydöntés kedvezményezettje lett Kiskunfélegyháza, amikor mintegy félmilliárd forint támogatást kapott az önkormányzat kiemelt útjaink felújítására.

– Gazdasági értelemben tehát a vártnál jobb évet zár a város. Mi a helyzet a lakossági hangulat, a közösségek, a rendezvények és programok terén?

– Szerencsésnek érzem magunkat, mert az első félév bezártságát követően nyáron felpezsdült a város. Végre több nagy hagyományú rendezvényt megtarthattunk, amit egy ével korábban nem. Volt például pótmajális, augusztus 20-i ünnepség, libafesztivál, halászléfőző verseny… Ezek látogatottsága minden várakozást meghaladó, az emberek örömmel élnek a találkozások lehetőségével. Ezt megtapasztaljuk az adventi gyertyagyújtásokon is. Városszerte tapasztalom, hogy – bár minden család és vállalkozás meghozta a maga áldozatát – most újra reménnyel és tervekkel teli szívvel tekintünk a jövőbe. Bár látszik, hogy a járványnak még nincs vége, és a nyomában járó kihívásokon sem vagyunk túl, de megtanultunk együtt élni ezzel. Meglátni a nehézségek mögött az élet szép dolgait, kihozni a legjobbat abból, ami van – erre törekszem magánemberként, a város vezetőjeként, és ezt kívánom mindenki másnak is az új esztendőre!

T. T. 
              

Kövessen minket a Facebookon is!