Helyi hírek 2021. december 20. 08:00

Körkérdés: Mi kerül az ünnepi asztalra?

Körkérdés: Mi kerül az ünnepi asztalra?
A karácsonyi menü összeállítása talán még az ajándékok kiválasztásánál is nehezebb. Vannak, akik már az ünnepek előtt tervezgetik, hogy milyen menüsorral kedveskedjenek a családnak, rokonoknak, de akadnak olyanok is, ahol évtizedek óta a megszokott fogások kerülnek az asztalra. Olvasóink mesélnek az ünnepi asztal összeállításáról.

Fekete-Hegedűs Orsolya (28)
– A korábbi évektől eltérően idén sajnos nem tudunk olyan nagyszabású családi összejövetelt tartani, mint az szokás nálunk. Nagyon sajnálom, mert a klasszikus karácsonyi menü így elmarad, mint a halászlé, a töltött káposzta, sós és édes sütemények sokasága. Most az általunk különösen kedvelt ételeket fogjuk elkészíteni és szűk körben elfogyasztani.




Bánki Horváth Mihály (48)
– A karácsony nálunk mindig együtt jár a közös sütéssel-főzéssel. Szerencsére a halat nemcsak szereti, hanem az elkészítésében is szívesen vesz részt minden családtag. Így szenteste is a halból készült fogások lesznek az ünnepi asztal főszereplői: halászléként, sütve, rántva. Kell is a könnyedsége, mert a nagymamák süteményeinek sohasem tudunk ellenállni.





Pelikán Istvánné (64)
A mi családunkban a hagyományoktól eltérően alakultak a karácsonyi szokások: a szentestét István névnappal egybekötve, nagyobb családi körben ünnepeljük. Az ünnepi asztalon helyet kap a tyúkhúsleves, pörkölt nokedlivel, vagy burgonyával, amihez saját készítésű savanyúságot szolgálunk fel. Aki nem szereti a pörköltet, annak többféle sült hússal, majonézes salátával és házi befőttel kedveskedem. A süteményeket is magam készítem, nagyon szeretjük a diós-citromos tortát, ami a specialitásom. A karácsonyi közös ebéd után nem maradhat el a jó kis kártyaparti sem. Karácsony másnapján pedig a sok-sok éve meglévő baráti társasággal ünneplünk közösen.





Rosta Ferenc (69)

– Már gyerekkoromban is a pulyka különböző elkészítési módjai voltak jellemzőek a családi vacsorákra. Ez alól a mostani karácsonyi menü sem kivétel. Családi recept alapján készítjük el a különböző pulykából készült fogásokat. Szenteste leginkább hidegtálakat szolgálunk fel, amelyeken kolbász, sonka és egyéb hústermékek kapnak helyet. Az édességek tekintetében hagyománytisztelők vagyunk, így egy sok-sok évtizedes kipróbált recept kap helyet az ünnepi asztalon.


V. B.
           

Kövessen minket a Facebookon is!