Petőfiszállás 2021. december 14. 12:00

Új autót vehettek át a petőfiszállási polgárőrök

Új autót vehettek át a petőfiszállási polgárőrök
Új, Suzuki terepjáró segíti a jövőben a petőfiszállási polgárőrök munkáját. A jármű ünnepélyes átadását a község emlékparkjában tartották.

Borítókép: Vajda Piroska

A szűk körű eseményen Szász János polgármester elmondta, az ötszemélyes gépkocsit a Magyar Falu Program keretében elnyert ötmillió forintos támogatásból és az önkormányzat egymillió forintos hozzájárulásából vásárolták. A település vezetője elégedetten szólt a helyi polgárőrök munkájáról, amit az önkormányzat minden évben 800 ezer forinttal támogat – számolt be a megyei hírportál.

Nagy szükség van a polgárőrökre a településen, hiszen Petőfiszállás az ország második legnagyobb tanyás térsége, a lakosság több mint hatvan százaléka a tanyavilágban él. Mintegy hétezer hektáron terül el és kétszáz kilométeres földúthálózattal rendelkezik. Ennek bejárása válik könnyebbé az újonnan csatasorba állított terepjáróval – hangsúlyozta a polgármester, aki maga is polgárőr. Hozzátette, a helyi polgárőr-egyesületnek több mint ötven tagja van, akik folyamatosan segítik a rendőrség munkáját. Szükség is van a tanyavilágban a biztonság erősítésére, mert az újabb migrációs hullám elérte a települést is. Ennek fő oka az autópálya közelsége és a falu határában található pihenő, ami a migránsok kedvelt átszállóhelye lett. Problémát jelent, hogy az illegális bevándorlók beszivárognak a faluba is, nemrég negyven személyt fogtak el a településen, illetve egy faluszéli erdőben egy elhagyott sátortábort is felszámoltak – sorolta a község vezetője. 

Szász János azt is elmondta, a migráció visszaszorítása okán kérték a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság fokozott segítségét. Ugyanakkor szeretnék a polgárőrök munkáját a jövőben egy drón beszerzésével és engedélyezett használatával, illetve egy éjjellátó hőkamerával is segíteni. 

Az illegális bevándorlók megjelenése okán egyelőre nem emelkedett a bűncselekmények száma a faluban. Sőt, évről évre kevesebb bűncselekmény történik Petőfiszálláson. Az idei évben tíz alatt maradt az ismertté vált esetek száma. Erről már Timafalvi László kiskunfélegyházi kapitányságvezető számolt be az átadáson. Azt is elmondta, hogy az illegális bevándorlás megállítása érdekében a jövőben még fokozottabban ellenőrzik a petőfiszállási tanyavilágot. 

Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke is részt vett az ünnepélyes átadáson. Gyakorlott polgárőrként elmondta, bölcs döntés volt az önkormányzat részéről az új terepjáró beszerzése, amely valóban nagy segítség lesz a tanyavilág bejárásában. Elismerően szólt a petőfiszállási polgárőrség, rendőrség és az önkormányzat példaértékű összefogásáról, együttműködéséről, ami azért is nagyon fontos, mert együtt könnyebben megküzdenek a mindennapok kihívásaival – érvelt az alelnök. 

Móczár László, a petőfiszállási polgárőr-egyesület vezetője végezetül elmondta, régi vágyuk teljesül az új terepjáró beszerzésével, mert az eddig használt Skoda gyakran elakadt a földutakon. Ezentúl azonban nem lesz akadály a polgárőrök előtt. 
         

Kövessen minket a Facebookon is!