Helyi hírek 2021. december 19. 16:00

Házhoz mennek a gyökeres fenyőfákért

Házhoz mennek a gyökeres fenyőfákért
Decemberben a hal, a szaloncukor és a beigli mellett valószínűleg a fenyőfa tartozik még a legkeresettebb árucikkek közé. A karácsonyi fenyőfák valóban árucikkek, hiszen kisebb-nagyobb ültetvényeken kifejezetten erre a célra termesztik őket, mint mondjuk a paprikát vagy a káposztát. Az ünnep után zöldhulladékként központilag, vagy otthon házilag aprítva komposztálódnak, tehát visszakerülnek a természet nagy körforgásába.

Sokan előrelátóan gyökeres fenyőfát vásárolnak azzal a megfontolással, hogy az ünnepek után kiültessék azokat a kertbe. Bár ezeket a fenyőket az ünnepre konténerezték, a termesztésük nem kifejezetten díszfaiskolai módon történt. Ennek ellenére kiültetésükkel mégis esélyt adunk megmaradásukra.

Az önkormányzat szeretne ebben együttműködni a lakókkal. Ezért mindazoktól, akik konténeres fenyőfájukat mégsem tudják eltelepíteni, előzetes egyeztetést követően elszállítják a fákat és a KAPOCS Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Családok Átmeneti Otthona – B. Szabó József u. 2. szám alatti – kertjében eltelepítik, és gondoskodnak róluk.

Az önkormányzat és az intézmény régóta tervezi a telek legalább egy részének kertészeti célú hasznosítását az itt élők, és a közmunkaprogramban résztvevők bevonásával. A továbbiakban ez egy olyan kisebb faiskola kialakításának az alapja lehet, ahol közterületekre is telepíthető, ma még kevéssé ismert, kereskedelmi forgalomban nem nagyon kapható növényeket próbálnának ki, nevelnének, adott esetben akár szaporítanának is.

A konténeres fenyőfák felajánlását pontos cím és elérhetőség megadásával az alábbi telefonszámon lehet jelezni: 06/20-388-6663. Az elszállítás egyeztetett időpontban lehetséges.  

Kövessen minket a Facebookon is!