Helyi hírek 2021. december 20. 12:00

100 ezer virághagyma

100 ezer virághagyma
A kertészeti munkák évszakhoz kötött feladatok, jellemzően időjárástól függőek. Az idei október kifejezetten meleg volt, ezért az őszi munkák kissé megcsúsztak. A rendszeres parkfenntartási teendők mellett idén az új tavaszi hagymák telepítését is el kellett végezniük a félegyházi közterületeken dolgozóknak.

Borítókép: A különböző méretű hagymák elterítését követően az egyik hagymamixben kis gyökérdarabok is szerepeltek, mint szaporító képletek, ezeket a legvégén szórták ki

Mintegy 300 négyzetméteres felületen, a hagymás ágyak nagyjából harmadán telepítettek új tavaszi hagymákat a Kossuth utcán. A kicsit több, mint 100 ezer darab, 34 fajta tavaszi virág hagymája november elején érkezett meg Hollandiából, és három típusú keverékben ültették ki azokat. A legjellemzőbb fajok a hófény, krókusz, kockás liliom, hóvirág, csillagvirág, botanikai nárcisz és tulipán, szellőrózsa, gyöngyike, téltemető, kakasmandikó, kékharang, tavaszi tőzike, ernyős madártej. Ezek a növények többnyire félárnyék, illetve árnyékkedvelők, élőhelyeiken is hasonló adottságú területeken élnek. 




Faültetések városszerte

Fontos őszi kertészeti feladat a fapótlások és az új telepítések elvégzése. Idén Kiskunfélegyházán 14 helyszínen zajlanak ilyen munkák – mondta el Nagy Ágnes városi főkertész. A helyszínekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy folytatják a tavaly megkezdett faültetéseket az Alsó- és Felsőtemetőben.

A Csanyi úton közműépítés miatt kivágott útmenti fák helyett csaknem 100 darab fát és nagy cserjét ültetnek ki, és pótolják többek között a Szegedi úti kerékpárút melletti fasor, a Zöldmező-lakótelepi és a Haleszi játszótér kiszáradt fáit is, ami összesen mintegy 200 facsemete elültetését jelenti. A telepített fák között, a jól ismert városi fákon túlmenően, olyan különlegességek is vannak, mint például a kocsányos tölgy, kislevelű hárs bokorfa méretben, az ezüsthárs Sissi nevű fajtája, többféle lepényfa, hegyi juhar, perzsafa, papíreperfa, fekete dió, közönséges mogyoró. A főtéren néhány idősebb, már gyenge koronát nevelő fa is leváltásra szorul lassacskán. A közelükben új fa telepítését tervezik, de addig is – a meglévő kopaszodó ágakra – a japán lilaakác egy díjnyertes fajtáját futtatják fel, ezzel is színesítve a városközpont gazdag növényállományát.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!