Helyi hírek 2021. december 14. 16:00

Tovább nőtt a város sétáló-pihenő övezete

Képgaléria
Tovább nőtt a város sétáló-pihenő övezete
December 7-én megtörtént a Mártírok útja 250 méter hosszú szakaszának műszaki átadása, egy héttel később pedig ünnepélyes keretek között fel is avatták a beruházást Csányi József polgármester és Bense Zoltán körzeti képviselő, valamint a lakók képviselőinek jelenlétében.

A munkálatok során a több mint 500 négyzetméter járdaburkolat épült, emellett padokat és kerékpártartó korlátokat is kihelyeztek, és teljesen megújult a társasház és az útburkolat közötti mintegy 1000 négyzetméteres zöldfelület is.

Az átadás kapcsán Csányi József polgármester köszönetet mondott a lakóknak a munkálatok során tanúsított türelmükért és emlékeztetett arra, hogy Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata az elmúlt években jelentős eredményeket ért el a közterületek megújítása, a régi, leromlott állapotú járdákat és utakat leváltó minőségi fejlesztések terén. Mint elmondta, az önkormányzati képviselőkkel, közöttük Bense Zoltánnal közösen vették számba a sürgős felújításra szoruló feladatokat, így terjesztették a testület elé a Mártírok útján található hét társasház előtti járdaszakasz átépítésére vonatkozó tervet. A polgármester hozzátette: külön öröm számára, hogy a kivitelezést egy kistérségi vállalkozó végezte el.

Bense Zoltán az elmúlt időszak körzetet érintő fejlesztései közül kiemelte a Mártírok útján megvalósult, idősek számára kialakított pihenőparkot, amely az elmúlt héten kapott közvilágítást, így az esti órákban is biztonságossá vált a használata. Továbbá hangsúlyozta, hogy a napokban elnyert kormányzati támogatásból a körzetben is több fejlesztés valósul meg a jövőben.

Az itt élők mindennapi komfortját nagyban javító beruházásért Kürtösi László és Kasza Sándor tolmácsolták a lakóközösség köszönetét.

A fejlesztéshez kapcsolódva újra gondolták az utca zöldfelületeit is. Ahogy Nagy Ágnes főkertész fogalmazott, ez a Kossuth utcán már megszokott igényességgel történt. Színes cserjéket és évelő növényeket ültettek, az utca koros fáinak megtartása érdekében pedig a járda nem nyílegyenes nyomvonalon halad, hanem a fákat kerülgetve, váltakozó szélességű növényágyak között, a megtartott és új fák lombja alatt kanyarog.

A felújítás során öt darab kisebb gömbjuharfát vágtak ki, helyettük 11 előnevelt mezei juharcsemetét már eltelepítettek, további négy-öt darabot pedig az év folyamán fog elültetni a városfenntartó cég. Ők végzik el az elültetett mintegy 1300 darab cserje alatti földfelület mulcsozását is, egyelőre az őszi lombtakarításból összegyűjtött darált falevél elterítésével.

A felújítási munkák során a megtartott lombos fákat megmetszették. Így nemcsak a lakások jutnak több természetes fényhez, hanem a fák lombjának egészségügyi ritkítása és a fafajokra jellemző koronaforma kialakítása is megtörtént. A növények öntözését a zöldváros projekt keretében kiépült öntöző hálózatra való csatlakozással oldják meg.

A főkertész kiemelte, hogy az itt élőkkel kifejezetten jó kapcsolatot sikerült kialakítani annak ellenére, hogy kezdetben az irtási és bontási munkák során kisebb-nagyobb zökkenőkkel indult az ismeretség. A kivitelező igyekezett alkalmazkodni a különböző kérésekhez, így maradt meg az utcában például egy kis parasztbarackfa, és több, az építési munkák kezdetekor kiszedett növényt is visszatelepítettek. A lakóépület közös képviselőjén keresztül tartották a kapcsolatot a lakókkal, így a lakóközösség zökkenőmentesen visszavette gondozásba az épület és a járda közötti növényágyakat. Ezt a város zöldfelületek védelmében alkotott helyi rendelete írja elő, de több helyen sajnos még ma sem sikerül betartatni. A járda és az úttest közötti zöldsávot a városfenntartó cég fogja gondozni.

A kialakult jó együttműködést mutatja, hogy a munkák befejezésének idejére a közterületi öntözőhálózatot téliesítették, de a lakóközösség nemcsak öntözővizet biztosított, hanem több helyen meg is öntözték a friss növénytelepítéseket. A Mártírok útján megvalósult fejlesztés – véli a főkertész – szép példája annak, hogy az élhető város az egymásra figyelő, toleráns emberek közössége is.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!