Helyi hírek 2021. december 20. 13:00

Dr. Pataki Márta: „Engem tenyerén hordozott a Jóisten”

Képgaléria
Dr. Pataki Márta: „Engem tenyerén hordozott a Jóisten”
45 év szolgálat után kollégái körében búcsúzott el az aktív évektől dr. Pataki Márta, Kiskunfélegyháza köztiszteletben álló háziorvosa.

A december 17-én, pénteken megrendezett, bensőséges köszöntés dr. Szemerédi László személyes hangú beszédével kezdődött.

–  Abból az alkalomból gyűltünk most össze, hogy elköszönjünk tőled, hogy egy kicsit most téged ünnepeljünk. Tudom, te nem szerettél volna ilyen sokadalmat, de volt, aki ezt nem hagyta annyiban és látod, sokan úgy érezzük, van miért tisztelegni előtted. Én még csak 3,5 éves voltam, amikor Pataki Márta átvette orvosi diplomáját Szegeden: 1976. szeptember 11-én. Úgyhogy 45 éve gyógyítasz, de talán az elmúlt két év volt az, ami mindannyiunkat próbára tett, és ami talán hozzájárult a mostani döntésedhez. Kimondani is furcsa: 45 éve gyógyítasz. 45 évnyi tisztes munka, és a munka mellett említsük meg a nők másod, vagyis főállását: a családi otthon megteremtése a férjed, János mellett, a gyermekek: Adrienn, Zsanett és Zsolti, és most már unokák között.

Ahogy telnek az évek, egyre kevésbé vágyunk a rohanásra, a halaszthatatlan tennivalókra. Felismerjük és egyre inkább átérezzük, hogy nyugalomra vágyunk. Élvezni szeretnénk azokat a perceket – órákat, napokat, amiket a legfontosabbak körében töltünk, és akiknek mi is a legfontosabbak vagyunk. Emiatt születhetett meg ez a döntés.

De azért januártól, ha telefoncsörgésre vágyódsz, várunk majd, és természetesen a rendelőbe nemhogy időpontot nem kell kérned, de még csak kopognod sem. Nyiss be még sokszor úgy, ahogy 45 éven át tetted. Szeretettel várunk, és ha meglátogatsz, joggal fog reklamálni a pacientúra. Mert ameddig velünk leszel és váltunk pár mondatot, addig a telefont nem vesszük fel. Mert továbbra is közénk tartozol majd. Az együtt töltött éveket nem lehet, nem is szabad kitörölni.

Köszönjük és a város számos lakója köszöni a munkádat, a türelmet, a nyugalmat.

Márti, kívánom, hogy teljenek a következő éveid az otthoni nyugdíjas csönd és a rendelői telefoncsörgés között valahol félúton, egyensúlyban, békében, egészségben! – fogalmazott a kollégák nevében dr. Szemerédi László.

Ezt követően dr. Tóth Zsolt azokról a munkatársakról emlékezett meg, akik sajnos nem élvezhették a dolgos, tevékeny éveket követő, jól megérdemelt nyugdíjas éveket, mint dr. Öveges László, dr. Termes Dénes, dr. Borbély Imre, dr. Sebestyén Péter, dr. Kasztory Ferenc, dr. Klazsik György, dr. Garai István, dr. Kurth Endre.

Az ünnepeltet dr. Patkós Róbert az Egészségközpont orvosigazgatója is köszöntötte, majd az orvoskollégák nevében üdvözölte a doktornő utódját dr. Pintér-Patocskai Szilviát.

Végezetül az ünnepelt utóda méltatta a példaként előtte álló 45 éves életpályát, amihez – mint mondta – ő maga is méltó szeretne lenni. Kívánta egyben, hogy a megérdemelt nyugdíjas évek örömökben és egészségben teljenek.

Dr. Pataki Márta meghatottan fogadta a méltatásokat. Önmagáról, szakmai pályafutásáról is a tőle megszokott szerénységgel nyilatkozott. Életének eddig eltelt évtizedeinek lényegét pedig egyetlen mondatba sűrítette: „Engem tenyerén hordozott a Jóisten”.

Szívből kívánjuk, hogy maradjon így mindörökre!
           
Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!