Helyi hírek 2021. december 22. 12:00

Sikerrel védte ki a kibernetikai támadást az IBV Hungária Kft.

Sikerrel védte ki a kibernetikai támadást az IBV Hungária Kft.
A 2021-es év számos kihívással állította szembe vállalatunkat, de a konkrét negatív következményeket jól sikerült orvosolnunk és elfogadható eredménnyel zárhatjuk azt. Az IBV Hungária Kft. életében az egészség védelmének megőrzése, valamint a munkabiztonság fenntartása az idei esztendőben is komoly hangsúlyt kapott.

Vállalatunk jelenleg is aktívan dolgozik a vírushelyzet okozta nehézségek enyhítésén. Dolgozóink hozzájárulásával egészségügyi szolgáltatónk hetente végez szűrést, amelynek segítségével megakadályozható egy esetleges telephelyi fertőzéshullám kialakulása. Megelőzve, hogy beteg munkavállaló vagy látogató lépjen a gyár területére, a teherportán érintésmentes lázmérést alkalmazunk. A kézfertőtlenítés az egész telephelyre nézve továbbra is kötelező érvényű maradt.

Munkavállalóink előzetes igényfelvétele alapján a IV. negyedévben is lehetőséget adunk a COVID elleni védőoltás soron kívüli felvételére. E mellett a közelmúltban ellenanyag-vizsgálaton is részt vehettek munkatársaink, hogy ténylegesen megbizonyosodhassanak védettségükről, esetlegesen további védőoltás felvételének szükségességéről.

Az egészség megőrzése mellett a cégen belüli jó hangulat is fontos a számunkra, vállalati rendezvényen november 13-án megvalósult a faültetési programunk. Az IBV Hungária Kft. és a Jean Müller-IBV Kft. dolgozói közösen ültettek el 270 db kajszibarack és 360 db szilvafacsemetét. Az egyhektáros területen a szorgalmas munkatársak bő két óra alatt végeztek a munkával, majd mindenki szívesen fogadta a meleg villásreggelit és a forró italokat. A gyümölcsfák várhatólag 2024-ben fordulnak termőre, bízzunk benne, hogy a befektetett munka meghozza az eredményét és bőséges lesz a termés!

A közelmúltban a koronavírus elleni küzdelem mellett az informatikai rendszerünket ért támadással is fel kellett vennünk a harcot, az eset során egy zsarolóvírussal igyekeztek a támadók átvenni az irányítást rendszerünk felett.

A támadók 120 millió forintot követeltek a rendszerünk újraindításáért. A zsarolásnak nem engedve, rendőrségi feljelentést tettünk az ügyben. A központi rendszereinket mentésből állítottuk helyre, ezzel párhuzamosan töröltük az összes számítógépes munkaállomás adatait, és újratelepítettük a Windows operációs rendszereket, így elhárítva, hogy a vírus belülről ne támadjon újra. Ez nehéz időszak volt a cég dolgozói számára, de mindenki elfogadta és maradéktalanul betartotta az ideiglenes szabályokat. Informatikus munkatársaink magas szintű szakértelmének köszönhetően komolyabb veszteség (pl. termelésleállás) nélkül sikeresen elhárítottuk ezt a komoly kibernetikai próbatételt. Ezúton is szeretnénk megköszönni az informatikai osztály munkatársainak kiemelkedő teljesítményét, név szerint: Bajnóczi Szilárd, Bosnyák Zsolt, Ortutai János, Pál Máté és Retkes Sándor kollegáinknak.

Informatikai biztonsági rendszerünk az eset okán jelentős védelmi fejlesztésen esett át, megelőzve, hogy a jövőben az ilyen jellegű támadások ellen még védettebbek, illetve felkészültebbek legyünk. Ezúton szeretnénk felhívni a kiskunfélegyházi cégek, gazdálkodó szervezetek, magánszemélyek figyelmét egy kibernetikai támadás esetleges veszélyeire. Az IBV Hungária Kft. példáján keresztül szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy adataik biztonsága érdekében a szükséges óvintézkedéseket minél előbb tegyék meg!

Minden kedves félegyházi lakosnak ezúton szeretnénk nyugodt, békés karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet kívánni!

Czinege Gábor
ügyvezető igazgató
              
(X) 
         

Kövessen minket a Facebookon is!