Helyi hírek 2022. január 31. 10:00

Ingyen lehet elsajátítani hiány- és álomszakmákat a Kossuthban

Ingyen lehet elsajátítani hiány- és álomszakmákat a Kossuthban
Folyamatos megújulás jellemezi oktatási területein is a Kiskunhalasi SzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot. A közeljövőben induló felnőttoktatási képzések között a hiányszakmák mellett az álomszakmák is helyet kapnak.

A Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2015 óta indít felnőttek számára esti tagozaton, a munkaerőpiaci szakemberhiány pótlására az állam által ingyenesen kínált szakmai képzéseket. A szakképző intézményben két szakma és a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzése a támogatott.

Ismét bővült a képzési kínálat: egyrészt a helyi igényeket figyelembe véve indulnak új képzések, másrészt az építőipari szakmák szakterületeinek tagolódása az építőipari képesítések megújulását követelte – mondta el lapunknak Bodorné Szikora Erzsébet felnőttoktatás-vezető.– Az otthonfelújítási, otthonteremtési támogatások és az új elvárások új igényeket támasztanak a képző intézmények felé is. Így született meg teljes szakmaként nálunk a szigetelő és a szárazépítő szakma, amelynek részszakmája a hő- és hangszigetelő képzés már szintén elérhető. Töretlen népszerűséggel bír a villanyszerelő, a festő, a hegesztő, a kereskedelmi értékesítő, divatszabó, kisgyermekgondozó és -nevelő képzés, és a kedveltek közé tartozik a cukrász szakma elsajátítása is – hangsúlyozta a szakember, s hozzátette, hogy 2021 szeptemberétől gyógyszertári asszisztens képzéssel és ortopédiai cipész szakmával bővült a képzések palettája.

– Szakképzéseink tíz osztályra, vagy érettségire épülnek, a szakmák másfél év, míg a szakképesítések akár fél év alatt megszerezhetők. Az oktatásban kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyakorlatra, oktatóink több éves szakmai múlttal rendelkeznek. Emellett folyamatosan keressük és bővítjük a lehetőségeket gyakorlati partnerekkel, ugyanakkor munkahelyi képzéseket is tudunk biztosítani kitelepüléssel.

A legközelebbi, tervezetten 2022 februárjában induló képzéseink között több keresett szakma mellett a dajka, a személy- és vagyonőr, valamint a munkavédelmi előadó szakképesítés is megjelenik. Kuriózumként a városban először, szintén díjmentesen kínáljuk az egyéves lakberendező képzést, amelynek elvégzésével nálunk ez az álomszakma is elérhetővé válik.

Újításként rövidített idejű képzések bevezetését tervezi a szakképző intézmény: Bizonyos területeket, mint a kereskedelmi értékesítő és a festő, mázoló, tapétázó szakmákat – függetlenül a pandémiától –, részben digitális oktatás keretében szeretnénk nyolchónapos időtartamban oktatni heti két nap jelenléti, és egy nap digitális formában – árulta el terveiket a felnőttoktatás-vezető.

– Jövő évi terveink között pedig szerepel egy részben kihalt szakma, a bőrtermék-készítő, cipőkészítő képzés újjáélesztése. Ezzel a városban is nagyszámú munkavállaló szakképesítéshez jutását is szeretnénk segíteni.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
                

Kövessen minket a Facebookon is!