Kultúra 2021. december 27. 08:00

Állami elismerésben részesült Félegyháza nagy barátja

Állami elismerésben részesült Félegyháza nagy barátja
A Magyar Állam Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át Ambrus Lajos, a félegyházi és korondi kapcsolatok főszervezője.

Borítókép: Veres Nándor – szekelyhon.ro

A költőt, írót, lapszerkesztőt a kitüntetését követően így üdvözölte Katona Mihály, Korond polgármestere: – A magam, valamint az általam képviselt Korond Község Önkormányzatának nevében, ezúton gratulálok az önnek adományozott Magyar Állam Arany Érdemkereszt kitüntetéséhez. Büszkék vagyunk, hogy ilyen értékes polgárokat tudhatunk közösségünk soraiban. Köszönjük a községünkben kifejtett kulturális és oktatói tevékenységét, az erdélyi magyar kultúránk gazdagítása és megőrzése érdekében végzett fáradhatatlan munkáját. További munkásságához pedig kívánunk erőt és egészséget.



Nemrégiben az író, tanár 80. évfordulójára emlékezve nemrégiben lapunkban is írtunk róla: Ambrus Lajos korondi költő, író, tanár művelődésszervező idén ünnepli születésének 80. évfordulóját. Ő volt az egyik kezdeményezője a Korond és Kiskunfélegyháza között létrejött testvértelepülési kapcsolatnak. Az általa megalapított Korondi Művelődési Egylettel sokszor jártak Kiskunfélegyházán, a városi könyvtárban tartott bemutatóikon gyönyörködhettünk az erdélyi, székelyföldi szépirodalom remekeiben. Ambrus Lajos tanulmányait Korondon, Szovátán és Marosvásárhelyen végezte. 30 évig volt magyartanár Korondon. Ezúttal irodalmi tevékenységéről kérdeztük.



– Tagja vagyok a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók ligájának is. Első kötetem A korondi nézőedény1982-ben jelent meg. Ezt 27 kötet, mesék, mondák, novellák, versek követték. Szerkesztője és társszerzője vagyok a Helyismereti olvasókönyv és a Korondi fazekasvásárok című könyveknek. Kiadója és főszerkesztője (1990-től) a Hazanéző hungarológiai folyóiratnak. A Hazanéző és alkotói köre bemutatkozott a Petőfi Irodalmi Múzeumban és kétszer (20. és 25. évfordulóján) a Magyar Írószövetségben is. A Hazanéző költőinek a verseit budapesti zenészek zenésítették meg és három hanglemez készült ezekből a művekből, amelyek többször elhangzottak a Magyar Rádióban (Álomjáró, Üzenet másképp, Ének a Küküllőhöz). Több mint 25 kötetet jelentettünk meg a Hazanéző könyvek sorozatban.

Legalább 10 éven át megszerveztem a Hazanéző Nemzetközi Irodalmi Tábort, amelyen helyi, magyarországi, felvidéki, délvidéki középiskolások vettek részt. Helyismereti kirándulások, író-olvasó találkozók, irodalmi versenyek tették színessé és vonzóvá ezt a programot. Fazakas Koszta Tibor korondi, de Budapesten élő festővel festőtábort szerveztünk budapesti és sóvidéki gyerekeknek 2015-től. Megszerveztük és felépítettük az iskola előtt felállított, Erős várunk az anyanyelv térkompozíciót, amely körül minden évben megünnepeljük a magyar kultúra napját.



– A kultúraszervező tevékenységemnek a keretet a Korondi Művelődési Egylet adta. 1990 tavaszán alakult meg, az első lelkesedés hozta létre. Ez a lelkesedés hívta életre a korondi és kiskunfélegyházi művelődési egyesületek barátságát is. A legszebb élmények közé tartoznak a nagyszámú résztvevővel váltakozva szervezett találkozók és az az élmény, hogy szabadon találkozhatunk magyar barátainkkal. Nagyon szép gesztus volt a félegyházi művelődési egyesülettől, hogy az elnöknő és egy kis küldöttség részt vett a Hazanéző írószövetségi bemutatkozásán.



Kiskunfélegyháza nemcsak a baráti támogatással, hanem azzal is segített, hogy gyakran jelentek meg írások testvértelepülésünk alkotóinak – többek között Fazekas Istvánnak és Mátyus Imrének – tollából is. Nemcsak a helyiek, de az ide kacsingató emberek is segítették a lap továbbélését, köztük olyan jeles tudós, mint K. Tóth professzor. Tehát a korondi fazekastól a világhírű kutatóig mindenki helyet kapott a lapban.

H. S.

            

Kövessen minket a Facebookon is!