Helyi hírek 2022. január 2. 16:00

Idén sem fognak lazulni a kiberbűnözők

Idén sem fognak lazulni a kiberbűnözők
A Check Point 2022-re vonatkozó kiberbiztonsági előrejelzése igencsak lehangoló jóslatokat tartalmaz különösen a zsarolóvírusok és az ellátási láncokat érintő fenyegetettségek terén.

Borítókép: Getty Images illusztráció

Miközben a kiberbűnözők továbbra is kihasználják a világjárványt, aközben újabb támadási felületeket keresnek. Ez sajnos idén sem lesz másként. A Check Point szakértői azokat a fenyegetettségeket gyűjtötték össze, amik 2022-ben a legkomolyabb károkozásokhoz vezethetnek – írta cikkében a Biztonságportál.

Fake news
Tavaly a legnagyobb mennyiségben a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatos, félrevezető hírek, tájékoztatások voltak a legfelkapottabbak a csalók körében. Ez persze nem csoda, hiszen az emberek többségét a járvánnyal kapcsolatos hírek kiemelten foglalkoztatták. A biztonsági cég előrejelzése szerint a kiberbandák továbbra is élni fognak a hamis hírek adta lehetőségekkel. Az azonban még kérdéses, hogy milyen témákat karolnak majd fel. Amennyiben a koronavírus jövőre is velünk marad, akkor ez a téma egészen biztosan további táptalajként fog szolgálni a kiberbűnözők akcióihoz.

Ellátási láncok
Egyre gyakoribbá válnak az ellátási láncokat megcélzó támadások. A Check Point úgy látja, hogy a kormányoknak el kell kezdeniük az ezen támadások ellen védő szabályozások bevezetését, valamint együtt kell működniük egymással és a magánszférával a fenyegetéseket jelentő kibercsapatok lefülelése érdekében.

Még nagyobb adatszivárgások
Az előrejelzések szerint 2022-ben minden korábbinál gyakrabban fog sor kerülni adatszivárgásokra. Ezeknek azonban nemcsak a száma lesz nagyobb, hanem az általuk okozott károk mértéke is. Ezzel párhuzamosan az adatvédelmi incidensek helyreállítási költsége emelkedni fog. Várhatóan a zsarolóvírusokra épülő adatszivárgások során követelt váltságdíjak is egyre nagyobb összegűek lesznek.

Mobil és kriptopénz
A kiberbűnözők továbbra sem fognak letenni a kriptopénz-gyűjtésről. A kriptovaluták továbbra is rengeteg alvilági akcióban jutnak majd szerephez. Várhatóan a mobilos fenyegetettségek terén is fokozódik a használatuk. A mobileszközök által jelentett támadási felületek ugyanis szaporodni fognak azzal párhuzamosan, hogy az életünk mind több területére teszik be a lábukat. A Check Point szerint e tekintetben elsősorban a mobiltárcák és a mobilfizetési megoldások kerülnek célkeresztbe.

Deepfake fegyver
A hamis, manipulált videókat és hanganyagokat előállítani képes technikák fegyverré válnak, és célzott tartalmak előállítására használják majd őket a csalók. Ezzel befolyásolhatják az emberek véleményét, manipulálhatják a tőzsdei és kötvény árfolyamokat stb. A deepfake mind gyakrabban jelenik majd meg a social engineering (pszichológiai befolyásolás) alapú támadásokban, amivel a felhasználók még megtéveszthetőbbé válnak.

A kibertámadások kifinomultsága és mérete továbbra is rekordokat fog dönteni. Óriási növekedésre számíthatunk a zsarolóprogramokon és a mobileszközökön alapuló támadások terén. Fontos, hogy a szervezetek továbbra is tudatában legyenek a kockázatoknak, és rendelkezzenek a megfelelő védelemmel a legfejlettebb támadásokkal szemben is. Annak érdekében, hogy a fenyegetések előtt járjanak, proaktívaknak kell lenniük – mondta nemrég Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnökhelyettese.
        

Kövessen minket a Facebookon is!