• Kezdőlap
  • Hírek
  • Program
  • Anyatejes táplálást segítő csoport és Társasjáték klub is indul a művelődési központban
Program 2022. január 6. 08:00

Anyatejes táplálást segítő csoport és Társasjáték klub is indul a művelődési központban

Anyatejes táplálást segítő csoport és Társasjáték klub is indul a művelődési központban
2022-ben két teljesen új, hiánypótló programmal jelentkezik a Móra Ferenc Művelődési Központ. Az elsőre január 14-én, pénteken, a másodikra másnap, január 15-én, délután kerül sor.

Kovács-Csonka Szilvia, az intézmény igazgatója elmondta, hogy úgy érezték, itt az ideje nagyobb hangsúlyt fektetni a kisközösségek építésébe is. Hozzátette: a járványügyi helyzet is ráébresztette őket arra, hogy nem csak nagyrendezvényekben kell gondolkodni. Segíteni és ösztönözni kell az apróbb közösségeket, amelyek öntevékenyek, önművelődők is egyben. Ezen okok miatt is indítják útnak az Aranyhold anyatejes táplálást segítő csoportot Szunyiné Kis Anita vezetésével és a Társasjáték klubot, Fekete Krisztián moderálásával.

Szunyiné Kis Anita, a művelődési központ munkatársa elmondta, hogy a csoport létrehozásánál személyes tapasztalatok is motiválták. – Esetemben sajnos súlyos egészségügyi akadályok miatt szoptatási problémák léptek fel közvetlen a szülés után és az azt követő hónapokban is. Városunkban akkor nem működött ilyen csoport, nem tudtam hová fordulni. Több forrásból is egymásnak ellentmondó információkat kaptam. Ekkor találkoztam dr. Sinkó Melindával, akinek segítségével oldódtak meg a problémáim. Igényem lett rá, hogy mélyebben is megismerjem ezt a területet, amelynek eredményeként önkéntes segítőként és dúlaként is számíthattak rám a későbbiekben. Melinda ebben végig támogatott. Azt tapasztaltam, hogy ebben az élethelyzetben nemcsak a helytálló szakmai tanács, hanem a  közösség is rendkívül pozitív erővel bír. Az akkori csoportban résztvevő édesanyák közül sokan a mai napig tartják egymással a kapcsolatot, pedig azóta már sok év telt el. 

Dr. Sinkó Melinda orvos, laktációs tanácsadó, pszichoterapeuta szakmai támogatásával is segíti a csoportot. Tapasztalatai alapján elmondta, hogy a közösség ereje nagyban hozzá tud járulni a szoptatás sikeréhez. – A gyermeknevelés csapatmunka, régen is a nagycsalád nőtagjai vették körül a kismamákat. A baba-mama csoport egy bensőséges, támogató közösséggé tud válni, ahol a gyakorlati dolgokban is segítséget kaphatnak az édesanyák. Érdemes már várandósan ellátogatni a csoportba, hogy minél felkészültebben indulhasson neki a szoptatásnak a kismama. A megható pillanatok mellett sok nehézséggel is szembe kell nézni a kezdeti időkben, a sorstársak lelki támogatása is sokat jelent ilyenkor – tette hozzá.

Csoportvezetők lesznek: Kiss Veronika védőnő, önkéntes szoptatási segítő és Nagyné Tapodi Tímea, aki 3 gyermekes édesanya, önkéntes segítő.

Szeretettel várnak mindenkit, az Aranyhold anyatejes táplálást segítő csoport induló foglalkozására, január 14-én, pénteken 10 órakor,  a kötődő nevelés és a természetes szemléletű babagondozás jegyében. A művelődési központ újonnan kialakított bababarát termében lesz a foglalkozás, ahol pelenkázó, szivacsok és babzsákfotelek is szolgálják az anyukák és babáik kényelmét. Témáik közül néhány: az anyatejjel való táplálás nehézségei, buktatói, felkészülés az anyaságra, babahordozás, háborítatlan születés, szoptatásbarát hozzátáplálás, éjszakai gondoskodás vagy akár testvér érkezése.

*  *  *

Január 15-én, szombaton 15 órától indul útjára a Társasjáték klub, Fekete Krisztián vezetésével.
– Régóta szeretünk játszani társasjátékkal, ez mindig is jellemző volt ránk. Azt kijelenthetjük, hogy ez a játékszeretet a járvány ideje alatt felerősödött. Egyre többet foglalkoztunk a társasjátékokkal, majd egy kolléganőm említette meg, hogy milyen jó lenne, ha egy ilyen klub lenne a városban. Az ötlet így született meg és idén végre sikerül megvalósítani. Szeretnénk létrehozni egy kis közösséget a művelődési központ falain belül, ahová kikapcsolódni járhatnak az emberek. Úgy véljük, hogy a játék teljesen kortalan dolog, így elsősorban családok jelentkezésére számítunk, de mindenkit szívesen látunk, aki egy felhőtlen, jókedvű délutánt szeretne eltölteni, hasonló játékszerető emberek társaságában – mondta a moderátor.

A Társasjáték klubot havonta tervezik a közeljövőben, a program 10 éves kor felett látogatható.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!