Helyi hírek 2022. január 8. 08:00

Amiről a gyermekrajzok és a kézírásunk árulkodik

Amiről a gyermekrajzok és a kézírásunk árulkodik
Kiss Zsoltné a Platán iskola alapító tanára, akit a városban nemcsak pedagógusként, hanem grafológusként is sokan ismernek és emlékeznek a városi könyvtárban tartott előadásaira. Ezen alkalmakkor bemutatta a grafológia tudományát, annak felhasználhatóságát és érdekességeit, és beavatta az érdeklődőket abba is, hogy mi mindent árul el a kézírásunk.

Hogyan lett grafológus?

– 23 évig tanítottam alsó tagozatban. Láttam a gyermekeimet rajzolni és tanítottam őket írni is a sztenderd latin betűs írásra. A gyermekek írása 10 éves korukra megváltozott. Már akkor éreztem, hogy ennek kell, hogy legyen valamilyen oka. Érdekelt a rajzok egyedisége is. Fordulatot hozott dr. Bagdy Emőkével való első találkozásom, még a 80-as évek közepén. Sokat tanultam tőle. Képezni kezdtem magam, amire a fővárosban nyílt lehetőségem. Munka mellett végeztem el a több évig tartó iskolát és szereztem meg az akkor már engedélyezett felsőfokú grafológusi képesítést. Ezután újabb tanulás következett és írásszakértői végzettséget is szereztem. Egyre több lett a munkám. Sok feladatot kaptam, pl. pályaválasztási tanácsot kértek tőlem, vagy gyermekelhelyezési perben szakértői véleményt. Dolgoztam a megyei rendőr-főkapitányságnak, valamint bíróságoknak is. Munkáimon keresztül sokan megismerték a nevemet. Felsőfokú intézmények kerestek meg és hívtak tanítani.

Hogyan lehet ennyi feladatnak megfelelni a tanítás mellett?

– A kérdés jogos. A Platán utcai iskolában – amelyet ma is nagyon-nagyon szeretek – végigvittem az osztályomat és a tanév végén elköszöntem tőlük. A gyermekekkel való kapcsolatról azonban nem tudtam lemondani. Írtam egy képzési programot gyermekrajzelemzés témakörben, amit az oktatási minisztérium elfogadott és akkreditált a pedagógusok diplomamegújítására.



Egyik feladat hozta a másikat…

– Az egész országban tartottam előadásokat, vezettem képzéseket. Országos rajpályázatokat is bíráltam. Közben a szakértői munkámat is folytattam. Érdekelt a mögöttes emberi oldal, valamint érdekeltek az aláírásokkal kapcsolatos bűnelkövetési módszerek. Teljes egészében meg akartam ismerni ezt a területet, ezért elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát és kriminalisztikai szakértő is lettem. Sokrétű és színes a munkám.

Mostanában mivel foglalkozik?

– Mivel a világjárvány jelentősen megváltoztatta az életünket, szakmailag érdekelt, hogy a COVID milyen hatást gyakorolt a gyermekek érzelemvilágára, családon belüli viszonyaira, tetten érhetőek-e a médiában is megjelent szélsőségek? Ezek az elváltozások láthatóak-e és miként tükröződnek a gyermekrajzokon? Kedves Platán iskolám vezetői lehetővé tették az elemzéshez szükséges rajzok felvételét. A jelenléti oktatás újraindulásával két pedagógus kollégám támogató segítségével sikerült felvennem és begyűjtenem 100 gyermekrajzot. Hosszú hetekig elemeztem és jegyzeteltem, majd összefoglaltam a tapasztalataimat és következtetéseimet.



Megosztaná mindezeket olvasóinkkal?

– Természetesen. Első körben az érintettekkel, azaz a pedagógusokkal és a szülőkkel szeretném megismertetni az eredményeket. A város érdeklődő közönsége számára is elérhetővé teszem, mert fontosnak tartom egy előadás keretében részletesen ismertetni az eredményeket, ezen túlmenően megmutatni mindazokat a rajzokon található figyelmeztető jeleket, amelyek ismeretében időben tudunk segítséget nyújtani gyermekeinknek.

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!