Program 2022. január 19. 16:00

Második táncjátékát írta Kasztel Antal

Második táncjátékát írta Kasztel Antal
Második táncjátékát írta Kasztel Antal, Rózsa Sándor elveszett kincse címmel. A darabot a közönség január 21-én, 18 órakor láthatja a magyar kultúra napja alkalmából, a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Kasztel Antal, aki a Déli Agrárszakképzési Centrum- Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai oktatója, szabadidejében verseket ír, bőrből készült tárgyakat alkot, táncol és táncjátékot ír. – Pedagógus vagyok, ebből élek. A tánc, az írás, a bőrrel foglalkozás kicsit több, mint hobbi – mondta szerényen Antal, aki vitézi címe mellett számos elismeréssel is büszkélkedhet(ne).



Első táncjátékát 2019-ben mutatták be, a Fürdőszálló szelleme címmel. Akkor még nem volt tudatos annyira a dolog, hogy biztosan tervezett folytatást a daraboknak. Végül 2022-ig kellett várni a folytatásra. Elmondása szerint nagyon nagy szerencséje van a Padkaporos Táncegyüttes közösségével, hiszen remek egységet alkotnak. A gyerekek, a szüleik, Kátai Tibor, Gulyás László hatalmas segítséget nyújtanak neki. A darabok sajátossága, hogy a gyerekek a főszereplők, akik saját magukat alakítják a történetben. Gyakorlatilag elejétől a végéig közös munkáról van szó, hiszen amikor megszületik a történet és a gyerekek, a szereplők megismerik és megtanulják a szöveget, akkor jön a fantasztikus rész, hiszen mindenki elkezdi a saját egyéniségét beletenni, magáévá formálni a dolgot olyannyira, hogy a háttérdíszletek egy részét is ők készítik, saját kezűleg.  A táncjáték Kátai Tibor kiváló koreográfiáival lesz igazán teljes.

Kasztel Antal hozzátette: nagyon sok segítséget kap Gulyás László Vándormuzsikustól, aki a Padkaporos Táncegyüttes alapítója, Kátai Tibor táncos-koreográfustól, Kovács-Csonka Szilviától, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatójától és természetesen a táncos gyermekek szüleitől, akik maguk is részesei lesznek az előadásnak.



A Rózsa Sándor elveszett kincse arról a nehéz, Covid utáni helyzetről szól, amikor a lakosság elvesztette érdeklődését a néptánc iránt. Ezt a gyerekek nagyon szomorúnak tartják és elhatározzák, hogy megmentik a csoportot. Ehhez viszont pénzre van szükség. Ekkor találja meg a fiatalokat egy történet, amit Gulyás László Vándormuzsikus mesél nekik Rózsa Sándor utolsó rablásáról és a lehetséges kincsről. Kutatni kezdenek a vagyon után, hogy megmentsék a csoportot és a néptáncot.

A darabban közreműködik Rónaszéki Gábor plébános, zenél Patyi Zoltán és zenekara. A belépés díjtalan.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!