Helyi hírek 2022. január 17. 16:00

Ismét tehetségeket támogat a MOL

Ismét tehetségeket támogat a MOL
Bács-Kiskun megyében négy fiatal művész és tudós pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió forint támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió forintra pályázhattak.

A Bács–Kiskun megyei győztesek:
 

Csordás Kevin Gábor, fizika, Baja

A 18 éves fiatalt gyermekkora óta foglalkoztatják a természettudományi problémák, tavaly a Fizika OKTV I. kategóriájában az első helyezést nyerte el. Az informatika és a programozás is érdekli, szívesen megismerkedne fizikai modellek számítógépes hátterével. Céljai megvalósításához egy új, nagyobb teljesítményű laptopot fog beszerezni a pályázati támogatás segítségével.

 


Frittman Eszter, matematika, Soltvadkert

A 12 éves diák kiemelkedő tehetség matematikai problémák megoldásában, az Alapműveleti Matematikaversenyen tavaly első helyezést ért el. Eszter a hegedülésben is remekel, elhivatottan gyakorol és a Soltvadkerti Református Egyház Csengettyű Zenekarának tagja. A támogatás segítségével saját laptopot és szkennert fog beszerezni.



Hargitai Leila Ditta, zongora, Kecskemét


A 18 éves fiatal jelenleg a Zeneakadémia első éves hallgatója zongora tanszakon. 2019-ben a XV. Országos Zongoraversenyen első helyezést ért el, valamint szolfézsból és énekből is több versenyen szerepelt sikerrel. A támogatásból élete első mesterkurzusán, az Intensive Weeks, Masterclass Lichtenstein 2022 rendezvényen szeretne részt venni.



Marázi–Vuity Adél, zongora, Baja

A 11 éves diák hat éve kezdett zongorázni, és folyamatosan dolgozik tehetsége kibontakoztatásán, zenei fejlődésén. 2021-ben a III. Wiener Klassiker Nemzetközi Zenei Versenyen harmadik helyezést ért el. A támogatásból otthoni gyakorlásához szeretne digitális zongorát vásárolni.

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.
A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el: https://molalapitvany.hu/tamogatott/2020-21-muveszet-tudomany

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL-csoport, mint kelet-közép Európa egyik legnagyobb vállalata évente mintegy 2 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét. Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 5000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében több mint 550 projekt nyert el támogatást 2005 óta, akik több mint 120.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi. 

A MOL – Új Európa Alapítványról

A MOL és a Magyar Állam 2021 nyarán MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hozott létre, amelynek célja közérdekű célok megvalósítása kiemelten a sport, kultúra, egészségügy, gazdaságfejlesztés és környezetvédelem területén. A különböző támogatási tevékenységek a vállalatcsoporton belül eddig szétszórtan, különböző szervezetekben működtek, ezért az új alapítvánnyal egyrészt az a cél, hogy a MOL egy szervezetbe csoportosítsa az összes ilyen irányú tevékenységét, másrészt, hogy kibővítse a támogatások körét olyan területekkel, amelyek a MOL-csoport frissített stratégiájával összhangban a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemelnek, így például a kutatás-fejlesztési, innovációs projektek támogatása, elsősorban a körkörös gazdaság kapcsán.  A MOL-Új Európa Alapítvány átveszi a MOL korábban végzett társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek, pályázatainak és tehetséggondozási programjainak jelentős részét, továbbá rendkívül széleskörű és átfogó támogatási rendszert hoz létre a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok, a nemzetközi tudásmegosztás, az oktatás és kutatás-fejlesztés, a karitatív tevékenységek, a kultúra és a sport támogatása érdekében.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!