Helyi hírek 2022. január 12. 17:45

A doni katasztrófa 79. évfordulójára emlékeztek

Képgaléria
A doni katasztrófa 79. évfordulójára emlékeztek
Az Öreglaktanyánál felállított kopjafánál Hideg István, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnöke mondta el megemlékező gondolatait. A kopjafánál és a laktanya homlokzatán az emléktáblánál a városvezetés, civil szervezetek, pártok és a városlakók helyezték el koszorúikat, mécseseiket. A megemlékezés a Felsőtemetőben folytatódott a második világháborús emlékműnél ahol Hatvani Zsófia lelkész egy imával emlékezett a hősökre, majd fáklyát gyújtottak az elesett magyar katonák emlékére.

Hideg István beszédében elmondta: – Hazánk 1940. november 20 -án, a Trianonban 1920. június 4-én elvett területeink visszaszerzésének reményében lépett szövetségre a náci Németországgal, majd ugyanezen okból lépett a második világháborúba is 1941. június 27-én. A második magyar hadsereg Jány Gusztáv vezérezredes vezetésével 1942. április 17-én mintegy 207 500 magyar katonával megindult a Don-folyóhoz, hogy ott a németeket támogassa. A magyar haderő 1942 nyarán foglalta el állásait a számára kijelölt szakaszokon és fél éven keresztül teljesítette kötelességét a folyó ellenőrzésével és a frontvonal megtartásával. A katonai vezetés tisztában volt a felszerelés problémáival, azonban mindenki gyors német győzelemre, könnyű hadjáratra számított. A szövetséges német hadvezetés ígéretet tett arra, hogy szükség esetén a hadsereget ellátja a legjobban hiányzó korszerű fegyverzettel. Ez azonban nem valósult meg. Az orosz túlerő 1943. január 12-én elérte a gyengén felszerelt magyar állásokat is, és harckocsijaival szabályosan „legázolta” a nagyrészt kézifegyverekkel felszerelt magyar katonákat. A harcokban 120 ezer magyar honvéd esett el, vagy került fogságba.

A doni áttörés áldozataira emlékezünk, akik hitüket és életüket adták mindazért, amire felesküdtek, a haza védelmére. Az emlékezés közepette nem feledkezhetünk meg a családtagokról, akik bízva a csodában, várták haza szeretteiket, de mindhiába. Szinte nincs olyan település az országban, ahol ne lenne emlékhely a doni katasztrófa áldozatainak emlékére. Itt, Kiskunfélegyházán a 2001-ben felavatott kopjafa is emlékül szolgál a 120 elesett és 360 sebesült tiszteletére, valamint emlékeztet a laktanyára, amelynek fő épülete itt, mögöttünk látható. Hiszen itt képezték ki és küldték a frontra a Kecskeméti 7. gyalogezred 3. zászlóalját.

Ezek az emlékhelyek egyben a figyelmeztetés szimbólumai is a mai korosztály számára, hogy ilyen, ehhez hasonló esemény nem következhet be soha többé. 2021-ben a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület a Felsőtemetőben kopjafát állított a Kiskunfélegyházán szolgált és elhunyt katonatársak emlékére. A kopjafaállítás célja többek között az is volt, hogy emléket állítsunk mindazoknak is, akik megjárták a poklok poklát, de a csodának köszönhetően hazatérhettek és idővel hazai földön hunytak el. Nem akartak ők hősök lenni, de azokká váltak.

s. r.

Fotó: Veres Borbála
                 

Kövessen minket a Facebookon is!