Gazdaság 2022. január 16. 12:00

Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban

Fókuszban a megyék: gazdasági aktivitás Bács-Kiskunban
Megyénkben 251 ezer főt tesz ki, a gazdaságilag aktívak száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk második részében a megye gazdasági aktivitásának nézünk utána.

Gazdaságilag aktívnak nevezzük kortól, nemtől függetlenül, mindazon személyeket, akik munkát végeznek a gazdasági javak és a szolgáltatások területén, egy meghatározott időszak alatt, illetve azok a személyeket is, akik állást kereső munkanélküliek, vagy éppen első ízben elhelyezkedni kívánnak.

A KSH munkaerő-felmérése alapján 2021 III. negyedévében Magyarország 15–74 éves népességének 66,0%-a, 4,9 millió fő tartozott a gazdaságilag aktívak közé. Országosan 36 ezer fővel dolgoztak többen, mint 2020 III. negyedévében, a munkanélküliek száma 18 ezer fővel csökkent.

2021 III. negyedévében Bács-Kiskun megyében a 15–74 éves népesség 66,5%-a, azaz 251 ezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 1,7%-kal több volt, mint egy évvel korábban. Az aktivitási arány 0,4 százalékponttal meghaladta az országos átlagot.

A munkaerőpiacon 239 ezer fő foglalkoztatottként, 12 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma a hazai átlagnál nagyobb mértékben gyarapodott, míg a munkanélkülieké az országos csökkenéssel szemben szintén emelkedett 2020 III. negyedévéhez képest – ez a téma következik sorozatunkban – írta Facebook-oldalán a megyei önkormányzat.
          

Kövessen minket a Facebookon is!