Gazdaság 2022. január 18. 08:00

Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép

Fókuszban a megyék: munkaerőpiaci körkép
Jó hír, hogy csökkent az álláskeresők száma. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Fókuszban a megyék, 2021. I-III. negyedévi kiadványa betekintést nyújt a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásába. Izgalmas statisztikai adatok láttak napvilágot olyan témákban, mint a mezőgazdaság, a turizmus, vagy épp az építőipar alakulása. Sorozatunk harmadik részében a megye munkaerőpiaci változásainak nézünk utána.

Bács-Kiskun megyében az álláskeresők száma 2021 márciusa óta csökken, szeptember végén 12 ezer főt tartottak nyilván. 842 fő volt a pályakezdő álláskeresők száma, ez 34%-kal kevesebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 7,1%-ot tett ki. Az álláskeresők harmada legfeljebb 3 hónapja, másik harmada tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 21%-kal meghaladta a 2020. szeptemberit. Ezen belül a 13–24 hónapja állást keresők száma nőtt jelentősebben, 30%-kal, amiben a járvány hatása is tükröződik.

Az álláskeresők között a legnagyobb arányban az általános iskola 8 osztályával rendelkezők voltak. Emellett 29%-uknak szakmunkás vagy szakiskolai bizonyítvány, 28%-uknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 6,2%-uk pedig diplomás volt. Az ellátottak aránya összességében nőtt (9,9 százalékponttal) az előző év azonos időpontjához képest az álláskeresők körében: 16%-uk álláskeresési járadékban, 19%-uk álláskeresési segélyben, 21%-uk szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek 44%-a ugyanakkor nem kapott semmilyen pénzügyi ellátást.

Szeptember végén 2,3 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk itt nőtt a legnagyobb mértékben a megyék és főváros körében, több mint a kétszeresére az egy évvel korábbihoz képest. Tíz üres álláshelyre 52 álláskereső jutott, 97-tel kevesebb, mint 2020 szeptemberében.

Legközelebb a megyei beruházások statisztikai adatait vizsgáljuk meg – írta közösségi oldalán a Bács- megyei önkormányzat.
                            

Kövessen minket a Facebookon is!