Gazdaság 2022. január 19. 08:00

Fókuszban a megyék: beruházások Bács-Kiskunban

Fókuszban a megyék: beruházások Bács-Kiskunban
A járvány 2020-ban, ahogy országos tendenciában is, úgy a megyei székhelyű gazdasági szervezetek fejlesztési tevékenységét is visszavetette. A beruházási aktivitás viszont 2021 elején újból lendületet vett, a teljesítések volumene negyedévről-negyedévre fokozódott. A szervezetek 2021. I‒III. negyedévi 230 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 37%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A bővülés mértéke a főváros és a megyék körében Bács-Kiskunban volt az egyik legnagyobb. A beruházások 64%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások realizálták.

A beruházások koncentráltak voltak: a fejlesztési források 53%-át a feldolgozóiparban, 12%-át a kereskedelemben, 7,5%-át a mezőgazdaságban használták fel. A feldolgozóipar beruházásainak volumene 77, a kereskedelemé 39%-kal nőtt, az agráriumé 2,6%-kal csökkent. A feldolgozóiparon belül a járműiparban, az élelmiszeriparban és a kohászat, fémfeldolgozás területén történtek a legnagyobb értékű beruházások.

Anyagi-műszaki összetétel alapján a fejlesztési források 34%-át épületek és egyéb építmények építésére, 64%-át gépek, berendezések és járművek beszerzésére fordították. Az épületek és egyéb építmények beruházási volumene 1,3%-kal nőtt. A külföldi gyártású gépek, berendezések és járművek teljesítményértéke összehasonlító áron 77, a hazaiaké 54%-kal bővült. Az értékadatok alapján a gépek, berendezések és járművek 76%-a importból származott.

Ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére 3 milliárd forintot költöttek, reálértéken 15%-kal kevesebbet az előző év azonos időszakánál ‒ számolt be közösségi oldalán a megyei önkormányzat.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!