Helyi hírek 2022. január 22. 08:00

Minden, ami emberi

Minden, ami emberi
A Félegyházi székhelyű HumanumSalma Humanitárius Alapítvány továbbra sem hagyja magára a rászorulókat. Programjaikkal élményekhez, adományaikkal ételhez, ruhaneműhöz segítik a félegyházi családokat. A tervekről Némedi-Varga Beatrixszal, az alapítvány alapítóelnökével beszélgettem.

– Milyen évet zártak 2021-ben?

– Az elképzelt céljainkat meg tudtuk valósítani. Megpróbáltunk a bizonytalanságokkal teli világunkhoz alkalmazkodva olyan programokat szervezni, ahol minden korosztály jól érezhette magát. Országos önkormányzatokkal karöltve tíz helyszínen prevenciós eseményeket tartottunk. Ezeken a hátrányos helyzetben élő családok és az egyedülállók kerültek fókuszba. Szakemberek bevonásával megtanítottuk a helyes tisztálkodás módját, elmondtuk hol és kitől kérhetnek segítséget egy adott problémával kapcsolatosan, vagy éppen a kézfertőtlenítés menetét, jelentőségét magyaráztuk el. Ingyenes sportprogramokkal próbáltunk rávilágítani az egészséges életmód fontosságára.



Szakemberek bevonásával megtanítottuk a helyes tisztálkodás módját, elmondtuk hol és kitől kérhetnek segítséget egy adott problémával kapcsolatosan, vagy éppen a kézfertőtlenítés menetét, jelentőségét magyaráztuk el. Ingyenes sportprogramokkal próbáltunk rávilágítani az egészséges életmód fontosságára.

– Milyen tervek vannak a közeli és távolabbi jövőre?

– A meglévő sporteszközeink számát és fajtáját tovább kívánjuk bővíteni, hogy mindenki megtalálhassa a kedvencét. A különleges eszközöket igénylő tevékenységek mellett megismertetjük az embereket az e-sporttal is. Ezek olyan egyszerűbb mozgásokat igénylő játékok, amiknek használata nem igényel semmilyen előképzettséget. Egy kihelyezett vetítővásznon láthatjuk a virtuális sportolóinkat, akiket mi magunk, a mozgásunkkal irányítunk.



Ezen belül vannak táncos és ténylegesen valamilyen sportágat szimuláló játékaink is. Ez a fajta mozgásmód a szépkorúaknak is megfelelő, mivel nagyobb fizikai erőnlét, vagy megterhelés nélkül is örömmel űzhető. A legkisebbekre gondolva ugrálóvárral, trambulinnal, valamint ügyességi játékokkal is tudunk kedveskedni az eseményeinken. Ebben az évben nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a tömegsporton kívül, az egyéni játékokra, mint például a sakk, vagy a dominó népszerűsítésére. Azért jók ezek, mert a szülő, vagy a nagyszülő is szívesen kiáll versenyezni a gyerekek ellen. Jó a hangulatuk ezeknek a mérkőzéseknek.



– Hogyan segíthetik a félegyháziak az egyesület munkáját?

– A csonka családoknak jó állapotban levő műszaki eszközöket gyűjtünk, ezzel is könnyítve a szülőkre háruló terheket. A továbbiakban is fogadjuk a szezonális cipőket és ruhaneműket, hagyatékból származó, vagy csak egyszerűen már felesleges tárgyi felajánlásokat. Továbbra is heti rendszerességgel kívánjuk eljuttatni a szépkorúaknak és a Kiskunfélegyházi Göllesz Viktor Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulóinak az Albán pékség által felajánlott péksütemény csomagokat. Jó lenne, ha ezt az összes tanintézményben meg tudnánk tenni. Örülnénk, ha megvalósulna az az álmunk is, hogy egy kilenc személyes kisbuszt beszerezzünk, amivel könnyebben tudnánk szállítani a mozgásukban korlátozottakat, illetve a hozzánk irányított rászorulókat. De talán a legnagyobb célunk, hogy biztos anyagi alapokon álljon alapítványunk, hogy minél több embernek tudjuk az életét minőségibbé tenni. Aki segíteni szeretne ezeknek a céloknak az elérésében, lehetőségeihez mérten támogathatja kezdeményezéseinket, amit köszönettel és hálával fogadunk – mondta el az alapítvány elnöke.

Az alapítvány köszönettel fogadja az adó egy százalékának felajánlását az alábbi adószámra: 
18759644–1–03.

V. B.   
              

Kövessen minket a Facebookon is!