Helyi hírek 2014. október 30. 15:32

Rosta Ferenc alpolgármester: „Kultúra-centrikus vagyok”

Képgaléria
Rosta Ferenc alpolgármester: „Kultúra-centrikus vagyok”
Rosta Ferenc, Félegyháza alpolgármesterének terve: helyzetbe hozni a várost a kultúra terén is.

– Igazgató Úr, vagy Alpolgármester Úr? Melyik a helyes megszólítás?

– Az egyiket megszoktam, a másikat szoknom kell. Az új helyzetben is az maradok, és az lennék, aki eddig voltam – jelentette ki Rosta Ferenc (62) alpolgármester.

– Hogyan éled meg a Nemzeti Fórum győzelmét és az alpolgármesterséget?

– Ez egy megdöbbentő, változás iránti igény, ami a város lakosságának szavazatában megmutatkozott. Az elsöprő győzelem helyzetbe hozta a Nemzeti Fórum Egyesületet, ám ez ugyanabban a pillanatban óriási felelősséget is jelent. Ahogy Lezsák Sándor mondta, és ahogy azóta számtalanszor idézték már tőle: egy napig lehet ünnepelni, utána munka következik. Az egy nap már eltelt, s mivel komolyan kívántam a változást - ahogy az emberek többsége is - most már tennem kell érte, élni a lehetőséggel.

– Gondolom, valamiféle munkamegosztásban dolgoztok a polgármesterrel és a másik alpolgármesterrel.

– Társadalmi alpolgármesteri megbízatásom alapján elsősorban a kultúra területén tevékenykedek. Sokan ismerik kultúra-centrikusságomat, amely eddig is találkozott Félegyháza rendkívül sokszínű adottságaival, mostantól pedig még a feladatom is lett. Fontos a polgármester mentesítése, hogy ő teljes erővel a gazdasággal foglalkozhasson.

– Menedzselés, irányítás vagy befolyásolás? Melyik lesz a legjellemzőbb?

– Jól mondod, de nem választanék közülük: három az egyben. Az intézmények, körök, együttesek… és még sorolhatnám, kiknek a felkarolása az önállóság tiszteletben tartásával, a civilszervezetek érdekérvényesítésének segítése.

– Egy országos hírű gimnázium igazgatása mellett jut majd elég energia a városra is?

– Helyzetbe kell hozni a városunkat is. Azt vállalom fel, amihez értek. A megbízatásom 5 évre szól ugyan, de nekem kell érezni, hogy mennyit birok.

– A család szerint is?

– Ők most kezdnek óvni, mert nem látják még, hogyan lehet egyeztetni a feladatokat. A megtiszteltetés erőt ad, lendületet érzek, teendő is van bőven, a munka pedig egy határig vállalható, amíg a minőség meg nem sínyli azt.

– Melyek a legelső tennivalók?

– Mindent el kell kezdeni. A város ismertségének növeléséhez lépésekre van szükség, a megszokott hírességek – Petőfi Sándor és Móra Ferenc – mellett azokat is behozni a köztudatba, akik eddig nem kerültek előtérbe, és megpezsdíteni, színesíteni a várost. Szerepet adni a tehetségeknek, vállalni a múltunkat és a kultúránkat, miközben építjük a jövőnket. Bekapcsoljuk a testvérvárosokat is ebbe a vérkeringésbe. A legsürgetőbb feladatok pedig: egy segítőhálózat kiépítése, akikre támaszkodhatok, a következő évi műsorrend összeállítása, amely, mint egy munkaterv működik majd. A méltatlanul elfeledett Herman Ottó halálának 100. évfordulója közeledtével emlékoszlopot szeretnénk állítani „a madarak atyjának” is nevezett természetkutató tiszteletére…

– Mindezzel mi, városlakók hamarosan találkozunk. Addig is mit üzensz a Közlöny olvasóinak?

– Nagy fába vágtuk a fejszét – válaszolt Rosta Ferenc alpolgármester – mert Félegyháza lakossága így akarta. Türelmet kérünk, mert lejárt az ünneplés ideje, már dolgozunk, a változásoknak látszódniuk kell. Örömmel fogadunk minden véleményt, javaslatot, ötletet, s vallom, hogy mindent meg lehet beszélni.

tli



 

Kövessen minket a Facebookon is!