Helyi hírek 2022. január 22. 14:00

Közös kiállítással ünnepelték a magyar kultúra napját képzőművészeink

Képgaléria
Közös kiállítással ünnepelték a magyar kultúra napját képzőművészeink
A Móra Ferenc Művelődési Központban nyílt meg január 21-én a félegyházi képzőművészek közös tárlata. A kiállítást Rátkai Zsuzsanna ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Műsort adott a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola együttese.

Rátkai Zsuzsanna megnyitójában elmondta: – A kultúránk jelentős részét alkotja a képzőművészet. Sok jeles – városunkban született alkotót említhetnék, de közülük is kiemelnék hármat, akik méltón képviselik a többieket is, ha Félegyháza képzőművészeiről beszélünk: Holló Lászlót, Szántó Piroskát és Morell Mihályt említeném. Művészetüket – remélem – sokan ismerik, s tudják, hogy a Kiskun Múzeumban és a Petőfi-emlékházban kialakított művésztérben találkozhatunk alkotásaikkal más jeles félegyházi alkotókkal egyetemben. Ajánlom azokat a kiállításokat mindenkinek, mert egyenértékűen fontosak a régmúlt idők maradandó értékei és hagyományai, valamint a jelenben, ezt a hagyományt gyarapító, vagy újító alkotó munka. Ez a kiállítás egy keresztmetszet az aktuális alkotói tevékenységről, mármint amit alkotónként egy képpel ki lehet fejezni. Így indult a tervezés városunkban – és ide kötődően – mindenkinek legyen itt egy munkája: grafika, festmény, szobor, kerámia, vagy egyéb műalkotás.

Gazdag a választék, hiszen 35 kiállító mutatkozik be most változatos stílusú, technikájú és hangulatú művekkel. Ez a sorozatban a negyedik alkalom, hogy az év egy ilyen közös kiállítással indul. Már előre javaslom, hogy érdeklődéssel várjuk a következőt is, januárban legyen ez a kiállítás látogatók első közös találkozója. Ezt a kiállítást szinte lehetetlen tárlatvezetés szintjén bemutatni. A mai korunknak nincs egyetlen, szigorúan körülhatárolt stílusiránya. Mint az élet más területén, a képzőművészetre is jellemző a bizonyos értelemben vett színes kavalkád, a merész asszociáció, a bátor és laza gesztusok, a gazdag, néha szélsőséges választék, a ,,nézz szét és keresd meg, ami neked éppen megfelel” hozzáállás.

Változatos a kínálat, láthatunk itt finom vonalakból sejtelmes gondolatokat – színek szabad burjánzását – egy elkapott, fontos pillanatot vagy éppen melankólikus múltidézést, rakoncátlan színes foltokat átgondolt rendszerben, bátor gesztusokat, talán még befejezetlen képeket is, mert annak van egy varázsa, magára vonja a látogató tekintetét és gondolkodásra készteti.

A kiállítók személyükben is többféle embert képviselnek koruknak, tanulmányaiknak, felkészültségüknek megfelelően. Van, aki hivatásszerűen foglalkozik ezzel és van, akinek a hobbija, van, aki oktatja és van, aki tanítvány. Tavaly ősszel köszöntöttük a 60 éves Holló László Képzőművész Kört 6 alapító tag tárlatával – most is itt vannak egy-egy munkájukkal. Jó szívvel ajánlom a tárlatot mindenki figyelmébe – zárta mondandóját Rátkai Zsuzsanna.

Kiállító művészek: Ágó Tamás, Bajzákné Szabó Magdolna, Birkás Bettina Renáta, Csenki Tibor, dr. Tóth Erzsébet, Fekete László, Feketéné Papp Éva, Hermkens Edit, Karsai Ildikó, Kis László, Kis Virág, Kolláth Sarolta, Kürti Lászlóné, Lukács Ferenc, Mindszentiné Kun Mandula, Molnár István, Nagy Zsolt, Ozsvárné Kovács Éva, Papp Gáspár, Pintér Anna, Pozsárné Anna, Rácz Lászlóné, Rádi András, Rátkai Zsuzsa, Ruth Petra, Sinkó Andrea, Sz. Horváthné Csányi Vera, Szabó Ildikó, Szőke Zsanett, Szűts Tamás, Tarjányi Xénia, Tóth Attila, Tóth Tamás, Török Tamás, Vakulyáné Varga Erika.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton 
                    

Kövessen minket a Facebookon is!