Gazdaság 2022. január 25. 12:00

Előre látják az aszályt a gazdák

Előre látják az aszályt a gazdák
Fontos szakmai segítséget kapott a mezőgazdaság a vetési időszakkal kapcsolatban. Aszálymonitor-rendszeren figyelhetik a gazdák, hogy milyen talajviszonyok várhatóak az előrejelzések szerint, ami például a vetési időszakban nagyon fontos információ.

Borítókép: Pixabay-illusztráció

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, 2016-ban döntöttek az operatív vízhiány-értékelő és -előrejelző rendszer létrehozásáról.

– Ez elég bonyolultan hangzik, de egész egyszerűen arra szolgál, hogy most már az árvízen és a belvízen kívül gyakorlatilag az aszályt, a vízhiányt is előre tudjuk jelezni. A védelmi intézkedéseket nekünk meg kell határoznunk, ilyen például a vízátvezetés vagy a rendkívüli vízpótlás más területekről. Nagyon fontos dolog az, hogy a gazdák tudják ezt használni, így ők is tudják, hogy mire számíthatnak a nyári legforróbb időszakokban – ecsetelte Siklós Gabriella. A vízügy 84 aszályvédelmi körzetet jelölt ki, jelenleg pedig 112 állomáson van jelen már az aszálymonitoring-rendszer.

– Ezek az érzékelők öt ponton mérik a talajnedvességet és a talajhőt, akik ezzel foglalkoznak, pontosan tudják, hogy a talajhő a vetésidő meghatározása szempontjából nagyon fontos. Rögzíti még a rendszer a szélerősséget, a levegő-hőmérsékletet, a páratartalmat és a csapadékmennyiséget is. Ezek az adatok elérhetők online, a vizhiany.vizugy.hu és az aszalymonitoring.vizugy.hu portálon – tette hozzá Siklós Gabriella.
        
Az adatokon kívül egy 10 napos előrejelzés is hozzáférhető a felületeken.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!