Helyi hírek 2022. január 24. 14:00

Fülesbagoly-népszámlálás kezdődik Magyarországon

Fülesbagoly-népszámlálás kezdődik Magyarországon
Egyéni megfigyelők, családok, óvodák és általános iskolák részvételére is számítva négynapos, országos felmérést szervez az erdei fülesbaglyok telelőhelyeiről január 28-ától kezdve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az erdei fülesbaglyok télen az agrárterületek falvainak és városainak fáin csoportosan töltik nappali pihenőjüket. A baglyok valószínűleg azért választják a belterületi fákat, mert a rájuk veszélyt jelentő nagyobb ragadozómadarak kerülik az ember közelségét – írta z Index az MTI hírére hivatkozva. 

A társaság tájékoztatása szerint január 31-éig bezárólag az MME honlapján lehet majd bejelenteni a települések belterületein található fákon pihenő madarakat. Közleményük szerint a telelő madarak lakossági felmérése sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat, mint ha azt csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt az év közben ritkán látható baglyok megfigyelése izgalmas élmény lehet a természeti élményekre vágyók számára. 

Az egyesület ugyanakkor arra kérte a bagolyszámlálókat, hogy a nappalozófák alá lehetőleg ne menjenek be. Ha valaki azt tapasztalja, hogy az addig felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal figyelni kezdenek, akkor húzódjanak hátrébb. Ha pedig a nappalozó baglyok mégis megriadnak és elrepülnek, akkor jó esély van rá, hogy néhány kör megtétele után visszaülnek a pihenőhelyre. 

Egy-egy telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország „bagolyfővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az 1000 példányt is meghaladhatja.

A korábbi felmérések szerint Magyarországon csaknem 16 ezer bagoly telel át, amelyek négymilliónál több, mezőgazdasági kárt okozó kisrágcsálót fogyasztanak el. Ezt a rágcsálóirtást a gazdálkodók csak környezet- és természetvédelmi kockázatot jelentő mérgek bevetésével tudnák megoldani.

Egyébiránt a baglyokra ebben az évben különösen nagy szükség lehet, mivel nemrég derült ki, hogy az enyhe tél miatt elszaporodhatnak az egerek és patkányok idén Magyarországon. Az MME pont emiatt kérte novemberben a lakosságtól azt, hogy műfészkek és költőládák kihelyezésével segítsék elő a baglyok költését.

 

Kövessen minket a Facebookon is!