Helyi hírek 2022. január 25. 10:00

Diákok, figyelem! Így lehet érettségi vizsgára jelentkezni

Diákok, figyelem! Így lehet érettségi vizsgára jelentkezni
A vizsgázó diák e-papír szolgáltatással, postai úton tértivevényes küldeményben vagy személyesen jelentkezhet a tavaszi érettségi vizsgára a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban, február 15-éig.

Borítókép: MTI illusztráció – Czeglédi Zsolt

A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk elérhetőek az Oktatási Hivatal honlapján, itt találhatók az érettségi vizsgatárgyak nyilvános anyagai, a vizsgakövetelmények, a vizsgaleírások és a vizsgákra való jelentkezési lap is.

A jelentkezés a jelentkezési lap kitöltésével és az alábbi – választható – módokon történő megküldésével lehetséges:

I. Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapuval, jelentkezését az „e-papír” szolgáltatás útján  nyújthatja be a kormányhivatalhoz, a https://epapir.gov.hu oldalon keresztül.
Ez esetben a ’kormányhivatali ügyek’ témacsoportot, illetve  ’közoktatási feladatok’ ügytípust kell kiválasztani a legördülő menüből. Kérik, hogy a tárgy rovatban a ’jelentkezés érettségi vizsgára’ kifejezést szíveskedjen feltüntetni.

II. Postai úton történő jelentkezés esetén a dokumentumokat ajánlott küldeményként a következő címre postázza: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Oktatási és Hatósági Osztály 6001 Kecskemét, Pf.:10 (a jelentkezés postára adásának végső dátuma február 15., kedd 24 óra)

A jelentkezés elektronikus és postai úton való beküldéséhez a következő dokumentumok szükségesek:

•    Az Oktatási Hivatal honlapján kitöltött, lementett és aláírt jelentkezési lap

•    Érettségi bizonyítvány, tanúsítvány(ok) (ha van) olvasható fényképe, másolata

•    Eredeti törzslapkivonat (mindenképpen eredetben postázva, ha van)

•    Középiskolai bizonyítvány azon oldalának másolata, amely igazolja a középiskolai tanulmányok befejezését, illetve azt, hogy a jelentkező érettségi vizsgát tehet

•    Esetleges mentességet igazoló dokumentum (szakértői vélemény)

•    A vizsgadíj befizetését igazoló banki átutalási bizonylat

Banki átutaláshoz szükséges adatok:
– a közlemény rovatba be kell írni egy 20-as számot, majd egy szóközt kihagyva a jelentkezési lap tetején található, 15 számjegyből álló egyedi érettségi iktatószámot

– Jogosult neve: Oktatási Hivatal

– Számlaszám: Magyar Államkincstár 10032000-00282637-00000000.

Figyelem! Csak az átutalás megtörténtét tanúsító dokumentumot tudják elfogadni.

III. Személyesen érettségi vizsgára a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Oktatási és Hatósági Osztályán tud jelentkezni (6000 Kecskemét, Deák tér 3.) munkanapokon: hétfőtől csütörtökig, 8 és 16, pénteken 8 és 14 óra között.

Személyes jelentkezésre az érettségi vizsgát szervező köznevelési intézményekben is van mód, azonban a tanulói/felnőttképzési jogviszonnyal nem rendelkezők jelentkezését az intézmények nem kötelesek fogadni.

Személyes jelentkezés esetén vigye magával a következő eredeti dokumentumokat:

•    Személyazonosságot igazoló okiratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, honosítási okirat vagy útlevél)

•    Érettségi bizonyítvány, tanúsítvány(ok), eredeti törzslapkivonat (ha van)

•    Középiskolai bizonyítvány

•    Esetleges mentességet igazoló dokumentum (szakértői vélemény)

A vizsgadíj befizetése ebben az esetben történhet csekken, valamint átutalással. Szükség esetén a kormányhivatal sárga csekket ad, amit a postán tud befizetni. Amennyiben lehetősége van a helyszínen mobil applikáción keresztül banki átutalást kezdeményezni, valamint a bizonylatot e-mail-ben megküldeni, ebben a formában is teljesíthető a befizetés.

A vizsgázónak – vizsgatárgyanként – a középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15 %-ának megfelelő (30.000 Ft), az emelt szintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget (50.000 Ft) kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára. A térítésmentes vizsgajelentkezés feltételeiről a hivatal honlapján tájékozódhat.

A koronavírus-járványra tekintettel kérik, hogy az elektronikus, illetve a postai úton történő jelentkezést részesítse előnyben. Személyes jelentkezés esetén kizárólag a jelentkezők vagy meghatalmazottjuk belépését engedélyezik kísérő nélkül.

Nagykorú vizsgázó nevében szülő/hozzátartozó csak meghatalmazással járhat el a jelentkezési eljárásban. 

Ügyintézők és elérhetőségeik:

Dr. Szűcs Dominika – Tel.: 76/516-888, e-mail: [email protected]

Lovasné dr. Polyák Erzsébet – Tel.: 76/513-781, e-mail: [email protected]

Somodiné Triesz Orsolya – Tel.: 76/513-781, e-mail: [email protected]
            

Kövessen minket a Facebookon is!