Helyi hírek 2022. január 27. 10:00

Fókuszban a megyék: közlekedési helyzetkép

Fókuszban a megyék: közlekedési helyzetkép
Érdemes nagyobb kitekintést tenni a közlekedést illetően és országos viszonylatban megnézni, hogy hol is tart megyénk a közlekedési statisztikákban.

Borítókép: illusztráció
Fotó: Donka Ferenc


2021 I–III. negyedévének elejét még érintették a járványügyi intézkedések (kijárási tilalom, intézménybezárások, határzár). A második negyedévtől, a korlátozások lazításával az élénkülő gépjárműforgalom nyomán a balesetek száma is emelkedni kezdett.

2021. I–III. negyedévében 10 647 baleset következett be az országban, ami 1,6 százalékkal több volt, mint amennyi a járvány által sújtott előző év I–III. negyedévében történt. Hét megyében azonban az előző évhez hasonlóan tovább csökkent a balesetek háromnegyed éves száma. A Covid19 járvány nélküli 2019 I–III. negyedévéhez képest Tolna és Veszprém megye kivételével minden megyében – többségükben 10 százalék feletti – csökkenés következett be a balesetek számában.

A népesség számához viszonyítva 2021 I–III. negyedévében a legtöbb baleset Veszprém, a legkevesebb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében következett be.

A balesetek 3,2 százaléka végződött halállal, 28 százaléka súlyos, 69 százaléka könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, a súlyos sérüléssel járóké pedig Bács-Kiskun megyében.

Az ittas állapotban okozott balesetek száma 14%-kal, 900-ra csökkent, a legtöbb eset Pest megyében (128) és Budapesten (107) történt. Alkoholos befolyásoltság legnagyobb arányban a Bács-Kiskun megyei (12%), legkevésbé a fővárosi (4,8%) balesetekben játszott szerepet.

Az emelkedő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 3,6%-kal többen, összesen 14284-en sérültek meg. Az érintettek 24%-a súlyosan, 73%-a könnyebben sérült és 391-en életüket vesztették. Arányaiban a legtöbben Tolna megye (36%) közútjain szenvedtek súlyos, Budapesten (81%) könnyű sérülést, halálos balesetet pedig Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében – írta közösségi oldalán a megyei önkormányzat.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!