Helyi hírek 2022. január 25. 17:00

Rendkívüli díjátadó a Magyar Kultúra Napján, Aradon

Rendkívüli díjátadó a Magyar Kultúra Napján, Aradon
A városunkkal is kapcsolatot tartó aradi Kölcsey Egyesület 2021-ben megalakulásának 140. évfordulóját ünnepelte volna – ha nem szól közbe a világjárvány. De nekik az idei is kerek évforduló: 1882. január 22-én tartották első rendezvényüket a nagyközönség számára, ezt névadójuk tiszteletére szervezték a Himnusz születésnapján, pedig akkor ez még hírből sem volt a magyar kultúra napja.

Borítókép: Pataky Lehel Zsolt

Aradon 2004 óta ezen a napon adják át az egyesület által alapított Kölcsey-díjat is, amelyet olyanok kapnak, akik valami kiemelkedőt hoztak létre a helyi magyarság javára, de nem töltenek be semmilyen vezető politikai funkciót sem az egyesületben, se máshol. Idén a 140 év okán a megszokottnál is látványosabb volt a Kölcsey-ünnepség a Kultúrpalotában, a város legszebb közművelődést szolgáló épületében, s a díjazott is olyan személy volt, aki a kitűntetést nagyon megérdemelte, de beosztása miatt az alapszabály értelmében eddig nem volt jutalmazható.



A Kölcsey-díjat idén a félegyháziak által is ismert, nemrég nyugdíjassá vált Bognár Levente kapta, aki több mint 20 éven át Arad alpolgármestereként fáradhatatlanul ténykedett a város érdekében. Ami jó történt itt a helyi magyarsággal, az közvetlenül vagy közvetve neki volt köszönhető eddig, és reméljük így lesz ezután is, mert városi tanácsosként azért továbbra is munkában maradt. Az ünnepséget a helyi RMDSZ-szel karöltve a Kölcsey Egyesület szervezte, ahogy a „vírus előtti időkben az ő meghívásukra lépett fel az aradi adventi hangversenyen” a félegyházi Zenebarátok kórusa, valamint mutatkoztak be ott a félegyházi festők is.



Az egyesület és az aradi festők bemutatkozása Móra és Petőfi városában már évek óta tervben van, de a járvány miatt ez folyamatosan elmaradt. Reméljük, idén áprilisban sor kerül majd a rég várt bemutatkozásra.

Piroska Katalin
          

Kövessen minket a Facebookon is!