Helyi hírek 2022. január 28. 12:00

Európai Bűnmegelőzési Díj részese volt a félegyházi színházi nevelési foglalkozás

Európai Bűnmegelőzési Díj részese volt a félegyházi színházi nevelési foglalkozás
Európai Bűnmegelőzési Díj 2021. tulajdonosa lett a magyar gyakorlat – tudtuk meg dr. Horváth-Rekedt Gréta címzetes rendőr főhadnagytól, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójától, aki az egyik projektgazdája volt a nyertes munkának. Azzal, hogy a legjobbnak választották 2021-ben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Ask for help, azaz KÉRJ SEGÍTSÉGET! című projektjét, elismerték és a legjobb gyakorlatok közé emelték a hazai bűnmegelőzési módszereket. A projekt célja az iskolai zaklatások, bántalmazások megelőzése online és offline térben egyaránt. 

Gratzer-Sövényházy Edit rendőr ezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának főosztályvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy nagy jelentősége van ennek a díjnak. Úgy véli, hogy Magyarország egy kiemelkedően fontos témakörben (ami az online és offline bántalmazás vagy bullying) 19 ország versenyén nyerte el az első díjat, ami egy hihetetlen büszkeség mind a szakmának, mind az országnak. 

Hozzátette: a mai modern bűnmegelőzés már nem információátadásról szól. Hatalmas változásnak lehettünk tanúi az oktatásban, így a bűnmegelőzésnek is követnie kellett ezt.  Az iskolai erőszak véleménye szerint korosztályos problémából fakad: a gyerekek számos dolog miatt képesek piszkálni egymást. Ám amíg évtizedekkel ezelőtt talán csak ugratás és diákcsíny szintjén ment, addig ma nagyon komoly méreteket tud ölteni a zaklatás. Ezért is nagyon fontos például a drámapedagógia eszköze ilyen esetben, amit az „Érték-mérték” elnevezésű, színházi nevelési foglalkozás is képvisel, ahol a gyermekek nem passzív nézői egy zaklatásról szóló előadásnak, hanem aktív résztvevői is a történetnek, ezáltal saját maguk is a bullying szereplőivé válnak.



A drámapedagógiai módszer projektgazdája Dr. Horváth-Rekedt Gréta, címzetes rendőr főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója volt, akiről Gratzer-Sövényházy Edit elmondta, hogy nagyon régóta felfigyeltek már a munkájára. Úgy véli, hogy a tény, hogy Kiskunfélegyházán évek óta van támogatott, nyertes projekt a bűnmegelőzési pályázatukon, mind alátámasztja Gréta szakértelmét, kreativitását és teherbírását. Hangsúlyozta, hogy mindezek mellett Gréta részt vett a másik projektelem megvalósításában is, ahol kortárs segítő képzést valósítottak meg.  Ennek a projektnek szintén van helyi érdekeltsége, hiszen kiskunfélegyházi hátrányos helyzetű, roma fiatalok vettek részt a programban, amely által egy kiváló közösség részesei lettek, ami segíthet nekik a későbbi érvényesülésben, kitörésben. A másik két projektelem bűnmegelőzési spotokat tartalmazott, valamint született egy musical is zaklatás, erőszak témában. Ez a négy terület, ez az innovatív megközelítés vezetett ahhoz, hogy a magyar bűnmegelőzési gyakorlat bizonyult a legjobbnak Európában. 



Gréta elmondta, hogy nagyon meglepődött és persze nagyon boldog volt, amikor decemberben kiderült, hogy ilyen nívós díjra érdemesnek tartották a magyar projektet, ezáltal pedig az ő munkáját is. Nagyon büszke arra, hogy igazán egyedülálló dolgokat sikerült megvalósítani eddig is Kiskunfélegyházán: 
például a szabadulószoba, az interaktív játékok talán nem is csak lokálisan, hanem országosan is kuriózumnak számítanak a bűnmegelőzési gyakorlatban. Köszönetét fejezte ki elsősorban a Belügyminisztérium Bűnmegelőzési Tanács támogatásáért, a rendőrkapitány és osztályvezető bizalmáért, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskun Múzeum igazgatójának, Kovács-Csonka Szilviának és Mészáros Mártának a segítségéért, valamint a családjának, hiszen nélkülük nem tudná ilyen színvonalon végezni munkáját.

          

Kövessen minket a Facebookon is!