Kultúra 2022. január 26. 10:00

200 Petőfi, szabadon

200 Petőfi, szabadon
A Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi Sándor-emlékévben elhatározta az intézmény alapgyűjteményének, névadójuk, Petőfi Sándor válogatott muzeális műtárgyainak széles körű, akadálytalan, digitális közzétételét. Ez azt jelenti, hogy legféltettebb kincseiket, Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit kapja kézhez az érdeklődő, aki rákattint a 200 Petőfi szabadon weboldalra.

Ez azt jelenti, hogy legféltettebb kincseiket, Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit kapja kézhez az érdeklődő, aki rákattint a 200 Petőfi szabadon weboldalra. 

Ezzel a gesztussal szeretnék megkönnyíteni a közellépést a költő alakjához és életművéhez, valamint segíteni az emlékévben a hiteles, jó minőségű, szabadon hozzáférhető digitalizált muzeális anyagot kereső felhasználókat. Ez a virtuális képeskönyv jóval több egy adatbázisnál – a letölthető képek mellett közérthető módon ismerkedhet meg a látogató a műtárgyak történetével, a hozzájuk kötődő érdekességekkel.

A talán mindenkit legjobban izgató tárgyegyüttes a kéziratoké. Szinte nincs olyan, akinek ne lennének ismerősek a Nemzeti dal kifakult sorai. Ez a gondosan őrzött darab éppen azért vált mára szinte „láthatatlanná”, mert generációk sora tekintette meg kiállítva, amely által a napfény jóvátehetetlen károkat okozott a kéziratban. Olyan emblematikus verseken tanulmányozhatjuk Petőfi változó kézírását, mint a DalaimAz őrültA vén zászlótartóNagykárolybanErdélybenSzép vidéknek szépséges leánya…Csalogányok és pacsirták. Belepillanthatunk Petőfi levelezésébe menyasszonyával vagy barátaival, megnézhetjük iskolai bizonyítványát, szerződését az Összes költeményekre vagy éppen a halottá nyilvánítás jegyzőkönyvét. Sokakat érdekelhet Szendrey Júlia naplója vagy fia, Petőfi Zoltán versei.

A múzeumnak a költő emlékét őrző Petőfi Társaságtól származó legnagyobb egysége a könyvtár. Nemcsak a költő életében megjelent ritkaságokat – például kötetei összes kiadását, számos érdekes dedikációt – láthatunk, hanem saját könyvtára egy részébe is belelapozhatunk. Olyan különleges dokumentumokra kereshet rá az érdeklődő, mint Petőfi körözése vagy katonai kitüntetése, röpiratban terjesztett versei vagy színészkorának plakátjai.

A leglátványosabbak azonban a képzőművészeti és relikviagyűjtemény féltett darabjai. Petőfi csaknem teljes portrégalériája a gyermek és ifjúkoron át az egyenruhát öltött költőig. Kiváló és jól ismert művek illusztrációi a János vitéztől az Anyám tyúkjáig vagy a Megy a juhász szamáronig olyan mesterektől, mint Barabás Miklós, Orlai Petrich Soma, Than Mór, Madarász Viktor, Lotz Károly, Zichy Mihály, Aba-Novák Vilmos vagy Ferenczy Béni. A személyes tárgyak sokasága kirajzolja a kedvteléseket, az életutat: látjuk a sakktáblánál ülő, vagy házisapkában pipázó költőt, a mészáros édesapa mezővárosi világát és a reformkori pesti értelmiségi lakás biedermeier berendezését, igényes dísztárgyait.

A könnyen kezelhető, igényes és barangolásra csábító felület a remények szerint megszólítja a legszélesebb nagyközönséget – ennek a célnak rendelték alá a feliratokat, a kiemeléseket. Szeretnék, ha minél ismerősebb, komfortosabb formában lehetne ismerkedni mindnyájunk Sándorával, a költőóriással és az emberrel – az emlékév hősével – írta ajánlójában a Petőfi Irodalmi Múzeum.
               

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek