Helyi hírek 2022. január 27. 08:00

Csányi József: A járvány előtti fejlesztési ütemre kapcsol Félegyháza

Csányi József: A járvány előtti fejlesztési ütemre kapcsol Félegyháza
2020-ban robbant be az életünkbe a világjárvány, és egyik napról a másikra minden megváltozott: a világ, az életünk, a munkakörülményeink, a vágyaink… A világméretű változás nemvárt nehézségeket hozott országos és helyi szinten csakúgy, mint a személyes életünkben.

Két év válságkezelése után Kiskunfélegyháza városvezetése arra készül, hogy a kényszerkitérő után visszatérjen a városfejlesztés eredeti ritmusa. A 2022-es év költségvetési tervében ismét megújuló közterületek, épülő és szépülő bölcsődék, óvodák, utak, terek, parkolók rajzolódnak ki. Csányi József polgármesterrel beszélgettünk.

(A polgármester úr által említett fejlesztésekről és további költségvetési részletekről az interjú végén összefoglalót találnak.)

Hogy élte meg az elmúlt két évet a város vezetőjeként?

– Nehezen. Egy tervekkel teli, tevékeny időszak kellős közepén torpant meg és szűkült be nagyon rövid alatt az élet. Magánemberként és vezetőként is embert próbáló volt megélni azt, hogy a kollégáimmal évek alatt generált és menedzselt várostörténeti léptékű fejlődés – amit a lakosok is érzékelhettek – megtört.




Élet a Covid alatt

– Újra kellett szervezni az intézményeket, új alapokra helyezni a város működését. Hirtelen minden megváltozott: a kollégák nem tudtak tárgyalni járni, nem fogadhattunk ügyfeleket, az adóbevételek nem folytak be… A kezdeti döbbenet ellenére – sokakkal ellentétben – nem húztuk be a kéziféket. A legfontosabb célunk az volt, hogy megőrizzük a munkahelyét annak a 600 munkavállalónak, akikért felelősek vagyunk, és ki tudjuk fizetni a béreket. Az volt az alapelv, hogy senkit sem fognak elbocsátani a város intézményeiben, és ezt sikeresen teljesítettük is. A járványkezelés árnyékában minden erőnkkel és optimizmusunkkal arra koncentráltunk, hogy ha vége lesz ennek a rémálomnak, azok a települések fognak tudni érvényesülni, akik felkészülnek a jövőre. Mi ezt tettünk. 

Vissza a fejlesztésekhez

Tervezések, egyeztetések, költségvetési tárgyalások töltötték ki az elmúlt 1,5-2 évet. Ennek úgy látjuk, most érik be a gyümölcse. A bizonytalan időkön túllendülve, végre vissza tudunk állni arra a munkatempóra, amit az emberek megszokhattak már tőlünk. Konkrétan, hogy minden egyes forintot a város fejlesztésére költünk. Olyan pénzügyi tervet tudtunk összeállítani, amely az elkövetkezendő két-három évben hasonlóan látványos és eredményes időszakot vetít előre Félegyháza életében, mint amilyen 2014-2019 között volt. Ebben az évben 8,5 milliárd forintból gazdálkodik a város. Ebben benne vannak az alkalmazotti bérek, az uniós és egyéb pályázatok, valamint a saját erő is. Tehát minden pénz, amiből ez a város működik és fejlődik. Úgy érzem, hogy a 2022-es költségvetési előterjesztés keretszámai feljogosítanak arra, hogy azt mondjam: a járvány előtti ütemre kapcsol Félegyháza.

Nagytól a kicsi felé

– Hogyan határozná meg a városfejlesztés fő irányát?

– Kezdetektől ugyanazt a megközelítést alkalmazzuk: a legtöbb embert érintő területek megújításával kezdve haladunk a kisebb célok felé. Csak csukjuk be a szemünket, és idézzük fel honnan indultunk. Megépült a Zöld város, rengeteg közterület alakult át a különböző városrészekben (például Petőfi-lakótelep, Kossuthváros). Most ezeknek a megszépült, korszerűsödött területeknek tovább fogjuk tágítani a határait. Túl vagyunk az összes városrész nagyforgalmú útjának és a legfontosabb járdaszakaszoknak a felújításán. A Zöld város városképi jelentőségű elemeit számos egyéb beruházással egészítettük ki, így más forrásokat felhasználva teljesebbé tudtuk tenni a fejlődést. Ugyanezt az elvet követjük továbbra is. 


Fókuszban a piac környéke

Hadd mondjak erre egy példát: a piac és környéke a félegyházi városközpont legforgalmasabb része, ahol a város lakosságának jelentős része akár napi gyakorisággal megfordul: vásárol, ügyet intéz... Az tehát, hogy miként lehet ott parkolni, gyalogosan és járművel közlekedni, mindenkit érint, aki Félegyházán él. A Zöld város megépítésével és a városképes parkolóval korábban már nagy lépést tettünk előre a piac környékének rendezése terén is. Akkor ennyire volt lehetőség, de tudtuk, hogy ez nem elég. Most viszont véglegesen pontot teszünk erre a kérdésre.



Több különálló tervből gyúrunk össze egy egészet, így meg tudjuk építeni a város új parkolóját, felújítjuk a Pázmány utcát és újjáépítjük az Oskola utcán a járdát. Összességében majdnem 400 millió forintot költ idén a város arra, hogy a nagypostára, vagy a piacra érkezők végre kulturált körülmények között intézhessék dolgaikat.



Több év alatt, több lépésben érjük el a kitűzött célunkat, de mindvégig tudtuk, hogy hová tartunk. A folyamatban lévő fejlesztések megvalósításával ez a kérdés hosszú időre, megnyugtatóan rendeződik, és lehet továbblépni.


Folytatódik a Zöld város program

Mondana további konkrét fejlesztési helyszíneket?

– Félegyháza a következő 36 hónapban legalább akkorát fog előre lépni, mint az elmúlt években. Elindulunk azokért az európai uniós és hazai forrásokért, amelyeknek köszönhetően már nemcsak az elmúlt évtizedek adósságait törlesztjük, hanem olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyekkel Kiskunfélegyháza felzárkózhat az ország legversenyképesebb településeinek sorába. Az uniós, állami és helyben megtermelt pénzeket koncentráljuk, így még látványosabb fejlődést tudunk egy-egy kiemelt területen megvalósítani ahelyett, hogy elapróznánk az erőforrásokat.



Ilyen fejlesztési célpont például a kisposta és környéke, amely a város második legforgalmasabb területe. A Zöld városban nem tudtunk odáig eljutni, most januárban erre is benyújtottuk a támogatási igényünket.



Terveink szerint már 2023-ban megújulhat a Kossuth utca a Körpatikától a Dózsa utcáig, beleértve a környező parkokat, tereket a Venezia udvartól a „Kocka” játszótérig. 



A vásártér és környékének állapotában – amely ugyancsak érinti a félegyháziak többségét – szintén jelentős fejlődés előtt állunk, aminek a végső célja egy minden részletében kulturált létesítmény. Ehhez az elképzeléshez jutunk közelebb most a Csongrádi út felújításával és a vásárra érkezőket szolgáló, több mint 80 új parkoló megépítésével. 



A Deák Ferenc utca rendbetételével az ott élők mellett az Egészségközpontba és a József Attila Általános Iskolába érkezők számára szeretnénk kényelmesebbé tenni a közlekedést, parkolást.



Hasonló gondolatok jegyében történik a Dózsa utca, vagy például a Kossuthvárosban a Bajza utca újratervezése. 



A Korona utca a város egyik kiemelt jelentőségű utcája parkolás és átmenő forgalom szempontjából egyaránt, de úgy is, mint a Libafesztivál és számos más közösségi program helyszíne. Újraálmodásakor a több évtizedes elmaradások felszámolása mellett azt is szem előtt tartottuk, hogy ezekhez a funkciókhoz a lehető legoptimálisabb feltételeket teremtsük meg a jövőben.


Korszerűsödő intézményrendszer

Milyen lehetőségek adódnak az intézményrendszer fejlesztésére?

– A korszerűsítés igénye égető, ennek jegyében építettünk az elmúlt években új óvodát, ravatalozót és nagyon sok részleges felújítást is elvégeztünk. Az elmaradások felszámolását úgy próbáljuk ütemezni, hogy a legrosszabb állapotú intézmények élvezzenek elsőbbséget.



A Bercsényi utcai óvodát például nem felújítjuk, hanem elbontjuk és újat építünk helyette. Egy korszerű, 21. századi intézményt, aminek a pályázatát januárban már be is nyújtottuk. 



Aláírtam a kivitelezési szerződést a móravárosi bölcsőde építésére. A város 240 millió forintos önerőt tesz az uniós forrás mellé, így majdnem 600 millió forintból tudunk építkezni. Amikor elkészül ez a létesítmény, a móravárosi szülőknek nem kell más városrészbe elhordaniuk a legkisebb gyerekeket. A Petőfi-lakótelep bölcsődéjét – ami 20-30 évvel ezelőtt kapott utoljára felújítást – szintén rendbe tesszük 2023-ban.


Megépül a Molnártelepi út

Milyen kilátások vannak az ugyancsak kezdetektől aktuális Molnártelepi út felújításával kapcsolatban?

– Polgármesterré választásom kezdetétől napirenden van ez a legalább 30 éves probléma, aminek a megoldása olyan nagy feladat, hogy eddig mindenki megfutamodott előle. Az első perctől értem és abszolút jogosnak tartom az igényt, kollégáimmal azóta folyamatosan dolgozunk a beruházás előkészítésén. S bár a megvalósulást mindenki szeretné, ennek az ügynek a megoldása rendkívül szövevényes és időigényes. Hogy mást ne mondjak, az út szélesítése miatt jelentkező területigény miatt az időtlen időktől azonos helyen működő félegyházi vasút telekhatárához is hozzá kell nyúlni.



Hét év folyamatos egyeztetései során mostanra jutottunk el arra a pontra, hogy ebben az évben megtörténik a MÁV területek átadása a városnak, a telekhatár módosítása, valamint a közművek és a kerítés áthelyezése után. Indulhat a tervezési folyamat, és több mint egymilliárd forintra pályázunk a megvalósítás érdekében. Reményeink szerint hamarosan pontot teszünk a Molnártelepen élők és a környékbeli vállalkozások legnagyobb problémájára.


Béremelés, bővülő szociális ellátás

A lakosság egészét érintő beruházások mellett hogyan lehet érvényesíteni költségvetési szinten az egyén igényeit?

– Ezeknek a módoknak a kifejtése meghaladja egy újságcikk kereteit, de szívesen kiemelek itt néhány példát. Több száz millió forintot költünk például bérfejlesztésre a város által fenntartott intézményekben, ami érinti az összes óvodánk, bölcsődénk, szociális és művelődési intézményünk valamennyi dolgozóját.



A közbiztonságot és az egyéni biztonságérzet javítását szolgálja az a kamerarendszer, amelytől azt várjuk, hogy távol tartsa az átutazó bűnözőket Félegyházától. A kiépítést követően még az idén működésbe lép a rendszámfelismerő kamerarendszer, ami éjjel-nappal rögzíteni fogja a városba belépő és a városból távozó járműveket és azok rendszámát. Nem hagyunk egérutat a bűnözőknek: minden egyes utat bevonunk a rendszerbe.

Folytatjuk a közvilágítás fejlesztését, az idén több mint 70 helyszínen helyezünk ki új lámpákat. Legfőképpen Haleszban lesz nagyon látványos az előrelépés. Idén is támogatunk mintegy 100 félegyházi fiatalt felsőoktatási tanulmányaik folytatásában, és ismét hozzájárulunk a városi kórház szemészeti, kardiológiai és gyermek szakrendelésének működéséhez. A város civil- és sportszervezeteinek a tavalyihoz képest kétszer akkora támogatási összeget tudunk adni, és nem feledkezünk el a szociálisan rászorultakról sem: bővítjük a jogosultsági határokat, így még többen vehetik igénybe a város által nyújtott szociális ellátást. 


Újraértelmezett Vasas-pálya

A Felsőtemetőben terveztetjük az új ravatalozót, az elkövetkező években szeretnénk itt is méltó kegyhelyet építeni. Itt térek ki a Vasas-pályára, aminek a megvalósítását sajnos el kellett halasztanunk, visszavontuk a korábbi pályázatot. Ennek több oka van. Az építési költségek rendkívüli mértékű növekedése mellett például az a felismerés, hogy a tervezés időpontjában megálmodott koncepciót azóta meghaladták az igények.



Mi egy pezsgő közösségi teret álmodtunk meg oda már 2015-ben is, ahol a fiatalok kedvükre, szenvedéllyel hódolhatnak kedvenc sportjuknak. Az öt éve tervezett árakból viszont ezt nem tudtuk volna megvalósítani, az az összeg már csak egy csökkentett tartalmú beruházásra lett volna elég. Mi pedig nem szeretnénk kompromisszumot kötni. Így a pályázat visszavonása mellett döntöttünk, és hozzáláttunk a terv újraértelmezéséhez.



Az új koncepció szerint itt építenénk pályát többek között a belvárosból kiszorult kerékpárosoknak, rollereseknek és gördeszkásoknak, és itt kapna helyet a legkisebbeket szolgáló új KRESZ park is számos más sport és közösségi funkció mellett. A pályázatot már benyújtottuk.




Programok újratöltve

Programok, városi rendezvények terén is szeretnénk a járvány előtti időszak bőségéhez, színvonalához visszatérni. A költségvetésben úgy állapítottuk meg az erre szánt összeget, hogy a félegyháziak megkaphassák, amit megszoktak, de a járvány elvett tőlük: a minden korosztály számára kielégítő, szuper programokat. Munkatársaim több ilyen alkalom előkészítését kezdték meg egész évre.

Tóth Timea


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztések


Korona utca felújítása: Meglévő út- és járdaburkolatok valamint szegélyelemek elbontása, új méretezett, betonkő burkolatú út- és járda pályaszerkezet visszaépítésével, és kétoldalú szegélyek cseréjével, zöldfelület-rendezéssel, a közvilágítás teljes körű felújításával, valamint 34 db parkoló építésével, felújításával.

Csongrádi út felújítása: A vásár parkolási problémáinak megoldását szolgáló parkolóépítés 84 db parkolóhely kialakításával, a meglévő rossz állapotú út aszfaltburkolatának teljeskörű felújítása, mindkét oldalon új szegély építésével, az út és a parkoló csapadékvíz-elvezetésének megoldásával.

A Zöldmező-lakótelep: A Csanyi út és Kocsis Pál utca között útépítés (Péteri út): Új méretezett aszfaltburkolatú útpályaszerkezet építése.

Deák Ferenc utca és a csatlakozó közök felújítása: A Kossuth utca és az I. köz közötti szakaszon és a hozzá csatlakozó I. köz felújítása a Mártírok útja és a Deák Ferenc utca között, illetve a Deák Ferenc utca és a Hunyadi utca közötti szakaszokon a meglévő aszfalt útburkolat elbontásával, új, méretezett, betonkő burkolatú út- és járda pályaszerkezet visszaépítése, szegélyelemek cseréjével. A Deák Ferenc utcán 19 db parkoló építése a zöldfelület teljeskörű felülvizsgálatával és rendezésével.

Szegedi úti óvoda felújítása: A projekt keretében az óvoda nyílászárói, fűtésrendszere és belső burkolatai újulnak meg.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sajáterős önkormányzati beruházások

Postai-piaci parkolóépítés: 54 db férőhelyes merőleges állású személygépkocsi és kistehergépkocsi-parkoló építése, csapadékvíz-elvezetéssel, ivókút-elhelyezéssel, a közvilágítás teljeskörű kiépítésével, zöldfelület rendezésével, amely jelentős számú évelő növény és földlabdás fa telepítését jelenti és automata öntözőrendszerrel lesz ellátva. A parkoló belső területén kialakítanak egy új betonkő pályaszerkezetű közlekedő utat is, amely biztonságos parkolási lehetőséget nyújt. A Pázmány utcához való csatlakozásánál a meglévő közterületi járdát is felújítják.
 
Pázmány utca felújítása: A meglévő burkolatok teljeskörű elbontását követően új, méretezett pályaszerkezetű betonkőburkolat kiépítése új út és 40 db halszálkás és párhuzamos beállású parkolók építésével, zöldfelület-rendezéssel. A projekt kapcsán jelentős számú kerékpártámaszt és utcabútort is kihelyeznek a Béke-tér felőli részen.

Oskola utcai járdaépítés: A meglévő, rossz állapotú járda elbontását követően a piac felőli oldalon a Béke-tértől a II-es közig, új, méretezett betonkő pályaszerkezetű járda építése a meglévő zöldfelület rendezésével, kiegészítésével.

Bankfaluban a Kéve-Kalász-Szélmalom utca építése, I. ütem: mintegy 500 méter hosszon, 4 méter szélességű aszfaltburkolat építése kétoldali tömörített szegéllyel, csapadékvíz-árkokkal.

Közvilágítás-fejlesztés: 10 millió forint értékben több mint 70 db közvilágítási lámpatest elhelyezése a város bel- és külterületén.

Felsőtemető ravatalozó tervezés: A Felsőtemető ravatalozója újjáépítésének tervezése, amely magába foglalja a bevezető út felújításának és az új ravatalozó környezetének megújítását.

Rendszámfelismerő kamerarendszer telepítése a város minden bekötőútján: A város valamennyi bevezető útján az összes városba érkező és onnan távozó gépjármű rendszámát regisztrálják. A fejlesztéssel jelentősen a közbiztonság jelentősen javulhat.

Nádasdy utcai szociális otthon felújítása, I. ütem: Az idősotthonban teljeskörű nyílászárócsere valósul meg.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Európai Uniós pályázatra benyújtott projektek


Kossuth utca újabb szakaszának és csatlakozó tereinek felújítása: A Félegyháza Újjáépül projekt folytatásaként a Kossuth utca felújításra kerül az Attila utca és Dózsa utca között a déli oldalon valamint a Batthyány utca és az Ady utca között az északi oldalon. A projekthez tartozik továbbá a „Kocka játszótér” és a „Venezia udvar” felújítása.

A Vasas-pálya felújítása: A volt sportpálya területén egy új ifjúsági park létesül. A projekt keretében egy multifunkciós, rekortán burkolatú sportpálya, valamint szánkódombot és KRESZ parkot alakítanak. Új játszótér épül, amely felnőttekre méretezett játékokat is magában foglal, az építendő játszóteret egy street workout rész egészíti ki. A futók igényeit 400 méteres, salakos futókör szolgálja majd. A 2022. február végére tervezett bmx freestyle pályát egy komplex, valamennyi gördülő sporteszközt kiszolgálni képes pump track pálya egészíti ki. A park látogatóközönségét egy új felvonulási épület, illetve mosdóhelyiség szolgálja, a biztonságos használat érdekében pedig új, korszerű közvilágítás és térfigyelő kamerarendszer lesz telepítve. A projekt keretében extenzív és intenzív fenntartású zöldfelületek létesülnek, amelyek fenntartását automata öntözőrendszer segíti.

Bercsényi utcai óvoda újjáépítése: A meglévő óvoda elbontásával a férőhelyek megtartásával új, korszerű óvoda épül hasonlóan a Móra utcai óvoda beruházáshoz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Európai Uniós pályázatra 2022-ben benyújtani tervezett projektek:


Molnártelepi út felújítása: A Molnártelepi út felújítása teherforgalomra méretezett útszerkezetre az út mellett található gazdasági társaságok megközelítésének javítása érdekében.

Darvas-téri bölcsőde felújítása: A bölcsőde átfogó felújításával a szolgáltatás színvonala mellett az épület energetikai szempontból is megújul. A projekt keretében parkolók kialakítása is tervezett.

Háztartási méretű naperőművek elhelyezése közintézményeken: A projektekkel a városi intézmények hálózati villamos energia felhasználása jelentősen csökkenthető naperőművek telepítésével.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyéb számok a költségvetésből:


Móravárosi kétcsoportos bölcsőde építése 2022. évi befejezéssel: 581 millió forint

Városi rendezvények 2022. évi költségei: 60 millió forint

Tanyák háztartási villamos energia fejlesztése: 54 millió forint

Petőfi-lakótelepi járdafelújítások: 30 millió forint

Városi sport és civil szervezetek támogatása: 10-10 millió forint

Felsőfokú tanulmányokat folytató diákok támogatása (Bursa Hungarica): 4 millió forint

Városi kórház kardiológiai, szemészeti és gyermek szakrendelésének támogatása: 14,7 millió forint
                    

Kövessen minket a Facebookon is!