Helyi hírek 2022. február 8. 08:00

Ruhákba varrt egyediség

Képgaléria
Ruhákba varrt egyediség
A kiskunfélegyházi Szűcs Katalin méret utáni ruhakészítéssel foglalkozik.  Elsősorban népviseleti öltözékeket varr megrendelésre, bérlésre, de készít alkalmi és esküvői ruhákat is. Szeretettel és büszkén mesél hagyományokról, anyagokról, pitykés gombokról, és arról az útról, ami a pénzügyi világból a népviseletek készítése felé vezette.

Katalin eredetileg fodrász szeretett volna lenni, de anyai nagymamája hatására megszerette a varrást. Lenyűgözve figyelte, ahogy régiből újat varázsolt, szabásminta nélkül készített komplett öltözéket. Ő maga a női-férfi szabó szakiskola évei alatt lett biztos abban, hogy ez a munka lesz az ő hivatása.

A középiskolában eltöltött szorgos évek megtérültek, ugyanis a Szakma Kiváló Tanulója Verseny megnyerésével idő előtt, kitűnő eredménnyel végzett, és a vizsgákat sem kellett letennie. Ezt követően néhány évig egy gátéri varrodában dolgozott, de anyagi megfontolásból inkább a pénzügyi szektor felé vette az irányt. S bár jól érezte magát, egy barátnős beszélgetés felforgatta az életét. A régi ismerős megkérte Katalint, hogy készítsen neki menyecskeruhát zsinóros felsőrésszel, buggyos ujjal, gazdag díszítéssel. Ő pedig igent mondott. És ismét érezte azt a különleges örömöt, amit a varrás adott neki korábban.

A sok sikerélmény és dicséret meggyőzte arról, hogy térjen vissza a ruhák világába, amiből a népi vonalat szereti már a legjobban. Ettől kezdve sokasodtak a különféle megkeresések múzeumoktól, színházaktól, magánszemélyektől… Ezért elérkezettnek látta az időt, hogy a gazdasági vonalnak búcsút intsen. Inkább szabadon engedte fantáziáját az anyagok világában, és tökéletesítette tudását a hagyományos férfi és női viseletekről. Mert bizony ennek is megvannak a maga szabályai.

A pitykés gombok száma például régiónként változó, és az sem mindegy, hogy nőnek, vagy férfinak készül a felöltő. A férfiaknak páratlan, a nőknek páros számú gomb dukál. Katalin egy rézműves kézzel készített termékeit használja, így minden egyes darab garantáltan egyedi. Természetesen ezek drágábbak a tömegcikkeknél, de ő ragaszkodik a kezéből kiadott termék magas minőségéhez, ami megmutatkozik a milliméterre pontos rögzítésben, tűzésben és a felhasznált alapanyagok minőségében is. Mert természetesen a kelméket is a legjobb kereskedőktől szerzi be. Mint mondja, a jó anyag tartós, és a belőle készült ruha nem veszíti el az alakját több tisztítást követően sem.

Különleges műgonddal készített ruháival azt szeretné elérni, hogy minél többen megismerjék a néphagyományok egyediségét, színességét, és a fiatalok is befogadóbbak legyenek a régmúlt értékeire. Azt is tudja persze, hogy ezeknek az öltözékeknek a viselésére szívben is meg kell érni. De szerinte lehetséges, hogy egy utcai öltözékben is megjelenjenek a múltat idéző színek és formák.

V. B.
             
Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!