Helyi hírek 2022. január 28. 17:00

Elszántság kell a hegyek meghódításához

Képgaléria
Elszántság kell a hegyek meghódításához
Csütörtökön a földrajzi szabadegyetemi előadássorozat vendége volt Varga Csaba hegymászó, aki a Chomolungma és a Dhaulagiri Expedíciók – 2021 címmel tartott előadást. Bevezetőt mondott Bense Zoltán, a sorozat házigazdája.

Bense Zoltán, a hegymászót ismertetve elmondta: – Varga Csaba Belényesen született, a bihari hegyek lábánál. Tanulmányait a nagyváradi Premontrei Főgimnáziumban, majd a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészeti Karán folytatta, ahol 2007-ben diplomázott. Példaképe Jerzy Kukucska lengyel hegymászó, akinek oxigénpalack nélkül 11 év alatt sikerült megmásznia a Föld mind a 14 nyolcezres csúcsát úgy, hogy közülük sokat télen vagy egyedül teljesített, vagy éppen új úton. Aki egy kicsit is ismeri a „magashegyi őrület” világát, tudja, hogy ez a világ az emberi teljesítőképesség végső határát jelenti, rengeteg lemondást, készülést, tudást, akaraterőt, pénzt és nem utolsósorban szerencsét is kíván. Varga Csaba kisegítő oxigén és serpák segítsége nélkül mászik. Csaba 2013 júliusában hódította meg a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsát, majd 1 év múlva Suhajda Szilárddal a 8051 méter magas Broad Peak csúcsát érték el. Járt a K2-n. 2021 tavaszán a Mount Everesten mászott, majd október 1-jén felért a Dhaulagiri 8167 m magas csúcsára.

Előadása során Varga Csaba elmondta, hogy minden túráját nagyon komoly fizikai felkészülés előzi meg, naponta futás, terepfutás a Kárpátokban. Emellett részletesen tájékozódik a csúcsról is, amelyet meg akar hódítani. A kérdésre, hogy egy-egy ilyen túrára vállalkozhat-e egy átlagember, így válaszolt:
– Az alaptáborig bárki végig csinálhatja, ösvényeken vezet az út. Még anyagilag is megoldható, csak az elszántság kell hozzá.

s. r.
           
Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!