Helyi hírek 2022. február 2. 12:00

Faápolási munkák kezdődnek a Petőfi-lakótelepen

Faápolási munkák kezdődnek a Petőfi-lakótelepen
Az éghajlati változások és a romló környezeti adottságok miatt egyre több közterületi fa szárad ki, vagy halnak el a korona kisebb-nagyobb részei. 5-10 éve telepített fáknál egyre gyakrabban tapasztalni az idő előtti öregedés jeleit a megtorpanó növekedésben.

Egyre jobban ápolásra szorulnak a városi fák. Ezekre a problémákra tartósan már nem nyújt megoldást, hogy az éppen – lakossági kérésre, vagy a városfenntartási munkák során észrevételezett – legrosszabb állapotú fákat metszik, csonkolják vagy kivágják. A feladat megoldása érdekében a Félegyházi Városfenntartó Kft. és a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának munkatársai egy-egy városrészt közösen megvizsgálnak, bejelölik a kivágásra javasolt egyedeket, amelyeket a városfenntartó cég faápolói folyamatosan haladva kivágnak, valamint a területen lévő ápolásra szoruló fákon is elvégzik a szükség szerinti koronaápoló metszéseket, vagy törzskezeléseket.



Február elején a Petőfi-lakótelep városközpont felé eső területein kezdődnek a munkák. A kivágandó fákra folyamatosan színes jelet festenek fel. Ezek a munkák nem érintik a lakóépületek közvetlen környezetében, többnyire a lakóközösségek kezelésében és használatában lévő területeken lévő növényzetet. A lakóközösségek a közös képviselők útján jelezhetik a városüzemeltetési osztály felé az itt lévő fák ápolására vonatkozó kéréseiket, amelyeket a szakemberek megvizsgálnak. Amennyiben a jelzett munka indokolt és a lakóközösség ebben egyetért, úgy azokat a későbbiekben elvégzik.



A tervezett munkák kifejezett célja a megtartható fák egészségi állapotának és megjelenésének javításán túl, hogy az év folyamán – először – a Petőfi-lakótelepen, majd a tervek szerint ezt követően a többi városrészben is új fák telepítésével megújuljon a közterületek fás növényállománya.

A városüzemeltetési osztály és a városfenntartó cég kéri a tervezett faápolási munkákhoz az érintett lakóközösségek megértését, türelmét és együttműködését.
                
Nagy Ágnes
városi főkertész
             

Kövessen minket a Facebookon is!