Helyi hírek 2022. február 1. 13:00

Minősített Közművelődési Intézmény Címet nyert el a művelődési központ

Képgaléria
Minősített Közművelődési Intézmény Címet nyert el a művelődési központ
Központi ünnepség keretében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Kiss Szabolcs főosztályvezető adta át a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőségi Díj kulturális elismeréseket január 22-én, a magyar kultúra napján, a Magyar Zene Házában.

A Minősített Közművelődési Intézmény Címet országosan 7 művelődési központnak, köztük a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központnak ítélték meg. Azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A kiemelkedő szakmai elismerésért Rosta Ferenc és Balla László alpolgármesterek tolmácsolták a városvezetés köszönetét Kovács-Csonka Szilviának, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatójának és munkatársainak. Az igazgatónő ez alkalommal is hangsúlyozta, hogy a cím elnyerése csapatmunka eredménye.

– Bodor Mariann igazgatóhelyettessel úgy vettük át a díjat, hogy minden egykori és jelenlegi kolléga is jelen volt a szívünkben, akik az elmúlt három évben ezen a pályázaton dolgoztak – hangsúlyozta az igazgató.

Úgy fogalmazott, hogy ez a cím számukra egy jutalom, ami nem azt jelenti, hogy most már hátradőlnek és folyik minden a maga útján, hanem az igazi munka most kezdődik. A pályázat előkészítése során sok változáson mentek keresztül a munkatársak és az intézmény is. Többek között szemléletet kellett váltaniuk a szakmai munkát illetően, aminek az egyik legfontosabb alapja az volt, hogy nem lehet rutinból dolgozni. Folyamatos a változás, amihez muszáj alkalmazkodni. Ez különösen igaznak bizonyult a világjárvány ideje alatt.

– Tulajdonképpen az adta meg a végső lökést a pályázati folyamat elindítására, amikor a járvány miatt be kellett zárnunk a művelődési központot. Külső ingerek híján elkezdtünk jobban magunkra figyelni, elemezni és gondolkodni, önmagunkat értékelni, tudatosan tervezni. Megalkottunk egy ötéves stratégiai tervet, elemeztünk, ötleteket gyűjtöttünk – mondta el az igazgató. Beszámolt arról is, hogy a folyamat során érzékenyebbek lettek a változásokra és rugalmasabbak az azokhoz való alkalmazkodásban. Ahogy fogalmaz, a jövőben számos új terv és program lesz, ami mind a maga idejében érkezik. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím egyébként három évre szól, majd újra pályázni kell azt. Ehhez folyamatos innováció, szakadatlan fejlődés és gondolkodás szükséges, a rutint pedig végleg el kell engedni.

Kovács-Csonka Szilvia úgy gondolja, hogy a gondviseléstől páratlan ajándékot és lehetőséget kaptak ezzel a címmel. Ráadásul abban az esztendőben, amikor – decemberben – 25 éves évfordulója lesz annak, hogy a pályára lépett.

Rosta Ferenc a gratuláció mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Minősített Közművelődési Intézmény Cím kötelez. Arra, hogy a szakmának fejlődési irányt mutat, hogy az intézmény által képviselt szellemiség mindig a minőséget és a megújulást részesíti előnyben, és arra is, hogy egy gyorsan változó világban jó érzékkel választják ki az állandót és a változót. Garancia erre – fogalmazott az alpolgármester – hogy jó és kipróbált csapat van a művelődési központban.


Fotó: Fantoly Márton
       

Kövessen minket a Facebookon is!