Helyi hírek 2022. február 1. 15:00

Levél az év második hónapjához

Levél az év második hónapjához
Február kedves! Már a megszólításból is látod, hogy kedvellek, nagyon is. Tudom, a januárral együtt utólag csaptak hozzá a római naptárhoz, de te büszkén hordod azóta is a neved, amit a megtisztulás istennőjéről – Februus – kaptál. Szabálykövető vagy, idén a 28 napoddal, amivel, mint mindig, a legrövidebb időt mondhatod magadénak az év 11 másik hónapjával összehasonlítva. Négy heted van mindenre, persze néha kapsz egy plusz bónuszt, s a történelemben előfordultál 30 naposan is.

A magyar kalendáriumban böjt előhavának, böjtelőnek, és csöppet sem véletlenül jégbontónak hívtak. Hol van már a tavalyi jég! Rengeteg minden belefér a napjaidba. Ami aranyos és köszönjük, hogy a szürke hétköznapokat felvidítottad a farsanggal! Karnevál, bálok, jelmezes felvonulások, tánc-vihánc, lakomák, fánk- és réteshalmok, evés-ivás, farsangi alakoskodás, a csak hazánkban látható busójárás – a maszkot most nem említem, bocs.

Remek népi hagyományaid, időjóslásaid, ünnepeid vannak. Rögtön 2-án gyertyaszentelés, s ilyenkor a különböző népek árgus szemekkel figyelik, hogy viselkedik a medve, a borz, a mormota, a farkas, de a te madarad a pacsirta is. Úgyhogy mondhatom, állati hónap vagy!

S eljön Bálint, avagy Valentin napja. Világszerte – na, jó, majdnem – ünneplik a szeretet, barátság, szerelem napját. Majd 19-én a férfiak napja, az egyenjogúság nevében. Második vasárnapod pedig a házasság világnapja. Van mit ünnepelni, csak úgy kapkodjuk a fejünket. Dorottya, Julianna, Zsuzsanna és Mátyás megjósolja, milyen időre számíthatunk.

Bár gyakran mondogatjuk, hogy "február, itt a nyár", azért ez nem fedi a valóságot. Öreg barátom, Pali bácsi szerint "piszkura" hónap vagy, kérlek, ne vedd sértésnek, nem annak szánta. A magyarázat az, hogy bár rövidebb vagy a "nagyoknál", mindenféle huncutságra, bolondozásra képes. Volt már, hogy méteres hóval takartad be a szunnyadó vetést, vagy szélvihart és dércsípte mínuszokat küldtél a gyanútlanul virágozni kezdő első tavaszi bimbókra, napokig szürke ködfelhőbe takartad a világot, aztán egy-két nap alatt virágzó mezőt varázsoltál a téltemetőből, kék májvirággal szegélyezve. Kiszámíthatatlan vagy és szeszélyes is, néha mégis kikacsintasz a felhők mögül langy napsugárral és tavaszt idéző kis szellővel végig simítod arcunkat.

Ugye, csupa jót tartogatsz a számunkra? Annyira ránk férne már! Bizalommal és szeretettel várjuk minden napodat. Isten hozott!

Salánki Anikó
        

Kövessen minket a Facebookon is!