Helyi hírek 2022. február 3. 16:00

Szakmatörténeti kiállítás előzi meg a IV. Mezgés Farsangi Disznótort

Képgaléria
Szakmatörténeti kiállítás előzi meg a IV. Mezgés Farsangi Disznótort
Mészárszék a könyvtárban címmel nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban – tudtuk meg Rózsa Páltól, a Déli Agrárszakképzési Centrum – Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója. Hozzátette: a tárlaton a látogatók szakmatörténeti írásos anyag mellett tárgyi eszközöket is megismerhetnek.

A Mészárszék a könyvtárban elnevezés onnan ered, hogy Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István mészárszéket üzemeltetett a mai Hattyúházban. A kiállítás tárgyi anyagát az iskola Donát Ambrus nagykőrösi hentesmesternek köszönheti, aki fel is ajánlotta a gyűjteményét az intézménynek. Ezek között látható tagló, kések, késtartók, tőke és fatüzeléses perzselő is. A tárlat február 26-áig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

A IV. Mezgés Disznótorra február 19-én, szombaton kerül sor, a szokásos helyen, a könyvtár mögötti parkolóban. A rendezvény elsődleges célja, hogy népszerűsítse a ma már sajnos szinte kihalófélben lévő hentes szakmát és ezt a régi, szép hagyományt ápolja, amit a disznóvágások jelentettek valamikor az embereknek. Az eseményen az iskola alapgondolata köszön vissza, hiszen a „termőföldtől az asztalig” elv világosan felismerhető. A disznótoron a tangazdaságban született és nevelkedett mangalica sertéseket dolgozzák fel. Ezek az állatok az ott megtermett takarmányt fogyasztották, illetve a feldolgozásuk is az iskola által működtetett üzemben történik.

A nap folyamán 10 órakor és 14 órakor is kezdődik egy perzselés, tisztítás és bontási folyamat, amit a közönség megtekinthet. Rózsa Pál igazgató elmondta, hogy sokat dolgoznak azon, hogy minden a hagyományoknak megfelelően történjen.

Aki kedveli a disznótoros ízeket, aznap reggelire hagymás vért, toros pecsenyét fogyaszthat, ebédre pedig a megszokott menü várja a látogatókat: orjaleves, töltött káposzta és pincepörkölt.

A délután folyamán a város két fontos rendezvénye összekapcsolódik: megérkezik a főtérre a farsangi menet, ahol a télboszorka elégetése után együtt ünnepelhetnek. A napi műsorban szerepelnek még népdalok, néptánc és népi játékok is.

Z. A.


Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!